zondag 25 juli 2021

Te vroeg gejuicht


Als we in Nederland ergens goed in zijn, dan is dat de huid verkopen voordat de beer geschoten is. Dit zie je het sterkst bij het Nederlands elftal. Als Oranje zich geplaatst heeft, zijn "we" op voorhand titelfavoriet of anders toch zeker finalist. Jammer, dat de andere landen zich hier niet aan houden....
Dit staaltje zelfoverschatting uitte zich afgelopen week in de verwachting, dat Nederland wel eens 36 tot maar liefst 48 medailles op zou kunnen halen in Japan.
Een zekere gouden medaille kon alvast genoteerd worden bij de wegwedstrijd voor vrouwen. Inderdaad domineren de Nederlandse wielrensters de afgelopen jaren, maar de Olympische Spelen zorgen altijd voor verrassingen.

Zo ook vandaag. En wat voor één!

De Oostenrijkse amateur Anna Kiefenhofer ontsnapte meteen na de neutralisatie met 2 andere rensters en bouwde een voorsprong op van ruim 10 minuten. Pas heel laat kwam de achtervolging op gang. Kiefenhofer ontsnapte uit de kopgroep, die pas een kilometer of 8 voor de finish werd ingerekend. 
Annemieke van Vleuten ontsnapte met een kilometer of 4 te gaan uit het peloton met favorieten en ging juichend over de eindstreep.

Nu mag je voor iedere Olympische medaille juichen, maar Van Vleuten dacht, dat ze Olympisch kampioen was. Na de val in gewonnen positie in Rio de Janeiro greep ze weer naast het goud.

Sneu voor de Nederlandse wielrenster, maar gerechtigheid voor de Oostenrijkse, die de hele wedstrijd in de aanval is geweest. Dankzij de oortjes worden de ontsnapte renners vaak in de laatste kilometer alsnog ingerekend. Soms net niet
Vandaag was zo'n dag, dat aanvallen loonde. Wat mij betreft mag dit veel vaker gebeuren! Voor de sport is het veel leuker als het onvoorspelbaar is.

Denk niet, dat de Nederlandse vrouwen de eersten zijn, die dit is overkomen. In het boek "Geel" van Mart Smeets kun je lezen, dat onderschatting van je tegenstanders met enige regelmaat leidt tot dit soort verrassingen. En zo gek is dit niet in het geval van Anna Kiesenhofer. Op Procyclingstats.com kun je lezen, dat de wegwedstrijd van de Olympische Spelen pas haar derde wedstrijd in 2021 was.

In 2020 werd ze 44e bij het Wereldkampioenschap op de weg. Het was dus onmogelijk, dat ze vandaag kon winnen. Fout gedacht. Soms hebben sporters een dag, dat alles klopt en dat alle puzzelstukjes op de goede plaats vallen.

Met dit in het achterhoofd zul je nooit meer in de valkuil van onderschatting trappen. 

Geen opmerkingen: