zondag 23 oktober 2016

Eerste vorstdag

Na een bijzonder lange zeer warme periode zitten we de laatste weken dankzij een vrij langdurige noordoostenwind in een wat koelere periode, zoals ook blijkt uit deze 30 dagen temperatuuranomalie.

Uit bovenstaande afbeelding is duidelijk te zien, hoe extreem warm het vorige winterseizoen was en hoe warm de rest van 2016. Wellicht dat we nu uit een ander vaatje gaan tappen, want vannacht is in De Bilt de eerste vorst van dit seizoen geregistreerd. De -0,2 Celsius betekende de eerste vorstdag, die dit jaar exact een maand vroeger valt dan in 2015.

Natuurijs krijg je er niet van, maar wel prachtig herfstweer. Daar profiteerden Hans Boers en ik van, toen we om half 12 bij station Voorschoten startten voor een loop door "De Horsten". Het was heerlijk fris maar zonnig weer.
We waren niet de enigen, die hier achter gekomen waren, want het barstte van de wandelaars, die genoten van de veelkleurige herfsttooi van dit prachtige koninklijke landgoed. Natuurlijk kost het koningshuis een lieve duit, maar zonder datzelfde koningshuis had de Leidse Baan nu dwars door dit door velen nu gekoesterde natuurgebied in dit deel van de Randstad gelopen en wij dus niet meer!

Wat dat aangaat is het jammer, dat het koningshuis geen grond bezit ten zuiden van de Stevenshof, want dan waren we tenminste gevrijwaard van de 1 miljard euro kostende 4 kilometer van de Rijnlandroute.
Via de met prachtig skeelerasfalt pas geasfalteerde ventweg van de Papelaan fietste ik op huis aan. Via de Velostrada, de Papelaan, de Erik Hazelhoff Roelfzematunnel en de Via 44 is er nu een prachtig skeelerrondje ontstaan.

Volgend jaar ga ik het na de marathon van Leiden zeker uitproberen nu het slechtste stuk van het rondje Papelaan eruit is.

Geen opmerkingen: