dinsdag 11 oktober 2016

Mooiste natuurgebied van Nederland


Natuurlijk is het appels met peren vergelijken, deze verkiezing van het mooiste natuurgebied van Nederland, waar iedereen tot 31 oktober voor mag stemmen. Behalve Saba ken ik alle genomineerde gebieden door fietsvakanties of andere sportieve activiteiten.

Anders dan bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waar moddergooien het hoogste goed schijnt te zijn, gaat het er hier heel beschaafd aan toe.

Want als het op moddergooien aan zou komen, dan had de Waddenzee het met een straatlengte voorsprong al gewonnen. Bij laag water is er langs de Waddenkust een enorme voorraad verse modder te vinden.

Bij mij streden 3 natuurgebieden om de eerste plaats. De eerste is de Waddenzee. Ik ben er een aantal keren op vakantie geweest. Als je vanuit het vaste land naar een van de Waddeneilanden gaat, dan voelt het toch aan alsof je naar het buitenland gaat. Daarnaast was in 1978 mijn eerste fietsvakantie een protestfietstocht langs de Waddenzee tegen de vervuiling van dit prachtige natuurgebied.
Als schaatsliefhebber heb ik diverse keren in de Wieden geschaatst. En als je op een prachtige winterdag door de wuivende rietkragen van Giethoorn en omgeving schaatst, dan ben je verkocht. Het is een sprookje.
Nu is het vaak zo, dat je alleen naar verre oorden kijkt en de schoonheid om je heen niet meer ziet. Wat je van ver haalt is immers lekker. Maar het Hollands duin stond wel degelijk in mijn persoonlijke Top-3. Ik train er immers minstens 1 keer in de maand, ik loop er hard en ik fiets er met enige regelmaat. Het blijft er mooi ondanks de aanwezigheid van grote steden vlakbij.

Maar goed, ik moest een keuze maken en deze is na veel wikken en wegen gevallen op de Wieden en de Weerribben.

Ik ben en blijf toch een in de eerste plaats natuurijsschaatser!

Geen opmerkingen: