maandag 3 oktober 2016

Winterverwachting

We hebben een extreem warm jaar achter de rug, zoals duidelijk te zien is op deze 30-dagen anomalie.

Naast de voortschrijdende klimaatverandering speelde dit jaar een sterke el Niño een belangrijke rol. Met de flink verstoorde weerpatronen is het lastig om grip op het weer te krijgen.
Wat dit jaar opviel waren de grote regionale verschillen. In juni verzoop het zuidoosten van het land, terwijl het in het noordwesten te droog was, zoals er eerder in het jaar winters was in het noordoosten, waar het in het westen niet wilde lukken. Ook gisteren waren de regionale verschillen weer enorm.

Ik verwacht, dat de regionale verschillen deze winter wel weer eens behoorlijk groot kunnen zijn. Een weerpatroon wil zichzelf nogal eens herhalen.
Kijk ik naar de grote el Niño's, dan zie ik aardig grote overeenkomsten met die van het jaar 1983. Mijn verwachting is, dat we een winter krijgen als 1984. Het Hellmanngetal was toen 37. Op zich is dat voldoende voor een aardige natuurijsperiode, maar doordat de vorst destijds gespreid was over 4 maanden, kon er slechts op een enkele losse dag geschaatst worden. Mijn verwachting is, dat we komende winter wel op natuurijs komen, maar dat het beperkt zal zijn tot een paar dagen Vogelplas.

Grijp dus uw kans, als deze zich voordoet. Als het kan, dan moet het!

Geen opmerkingen: