donderdag 6 oktober 2016

"Waar is het kunstijs van gemaakt?"

Nietsvermoedend fietste ik vanmorgen naar de Vondellaan, waar ik met de "Krasse knarren" weer mijn rondjes zou rijden in de Leidse IJshal. Na diverse schaatsers begroet te hebben, die voor het eerst weer mee kwamen rijden, kreeg ik voor de start van de piramide van 125 rondjes een lastige vraag te beantwoorden.

Naar aanleiding van de uitzending van "Zembla" over mogelijk kankerverwekkende stoffen in kunstgrasvelden kreeg ik de vraag voorgelegd: "Waar is het kunstijs van gemaakt?"

Even stond ik met mijn mond vol tanden, maar toen moest ik met het geheim van het goede ijs in de Leidse IJshal op de proppen komen.

Jomanda zorgt voor ingestraald water!
U begrijpt nu ook meteen, dat de eerste donderdagtraining vlekkeloos verliep. Natuurlijk moest er af en toe iemand passen, omdat de snelheid te hoog lag of omdat de schaatsconditie tekort schoot, maar het peloton van 15 schaatsers werkte de piramide op de ochtend, dat er op diverse plaatsen in het land vorst aan de grond was genoteerd, probleemloos af.

Dat gold niet voor de traditie van 2 oktober. Zo'n 30 jaar lang traden "The Shoes" op die datum in een afgeladen Herensteeg op tegenover "La Bota". Daar de zanger het nodig vond om uitgerekend op deze avond met Johan Derksen op stap te gaan, ging het optreden dit jaar niet door.
Na afloop van de training zat ik met Frits van Huis en Jan Versteegen, die de meeste liedjes van "The Shoes" heeft geschreven, te praten over muziek. Via de puike liedjes van "The Beatles" en de manier van drummen van Ringo Starr en de drummers van "The Police" en "Fleetwood Mac" tipte Jan ons. Hij had pasgeleden een veelbelovende jonge band gehoord: "My Baby".


Dit soort tips krijg ik graag. En zeker van iemand, die al een jaar of 55 in de popmuziek zit en zelf prachtige nummers heeft gecomponeerd.

Geen opmerkingen: