vrijdag 18 januari 2019

Historisch tijdschrift Holland

Bij het ontwaken zagen we, dat op de twee nieuwe kantelramen aan de buitenkant ijsbloemen stonden.
Dat klopte, want het had vannacht bijna matig gevroren.
Op klomphoogte was KNMI-meetpunt Voorschoten een van de koudste van Nederland.
Verder was het bijna windstil. Dat kwam mooi uit, want ik had afgesproken om 4 flinke stapels van het Historisch tijdschrift Holland weg te brengen naar Boskoop.
Het was ideaal fietsweer voor een flinke wintertraining. Om 9 uur stapte ik op de fiets. Diverse sloten in de Stevenshof waren bedekt met een vliesje ijs, de rijp lag op het gras en de winterzon scheen dusdanig fel, dat ik mijn zonnebril opzette.
Via de Velostrada, de Horstlaan en de Kniplaan reed ik naar de Vogelplas. Zoals verwacht lag deze nog niet dicht. Alleen tussen het riet zag je, dat zich een dun laagje ijs gevormd had. Het begin is er. Wie weet, dat het de komende week gaat brengen?
Het was een groot genoegen om langs de berijpte weilanden te mogen fietsen.
(Foto: Zoom)
Via Stompwijk, Noord Aa en Benthuizen trapte ik naar Boskoop toe. De laatste paar kilometer moest je goed opletten, want het had gehageld en deze hagel was aangevoren.
Op de plek van bestemming aangekomen, haalde ik de 4 stapels van dit historische tijdschrift uit mijn fietstassen.
Bij een kopje thee werd de betaling geregeld, waarna deze fietskoerier zijn stalen ros weer beklom.
Via Hazerswoude-Dorp en Cronesteyn fietste ik weer op huis aan, waar ik lunchte na een fietstocht van 49 kilometer door het inmiddels weer groene Groene Hart van Holland.
Om 4 uur stapte ik weer op de fiets om het groente- en fruitafval naar onze volkstuin te brengen om te composteren, waarna ik doorfietste naar de Vondellaan, waar ik in de Leidse IJshal schaatsles ging geven aan de kinderen van de IJVL.
Daar we vandaag voor één keer de buitenbaan tot onze beschikking hadden, bood dat een mooie gelegenheid om de kinderen officiëel te laten starten, waarna mijn beginnersgroep te maken kreeg met het thema natuurijs: met de wind mee schaatsen of er juist tegenin, bukken voor lage bruggen, maar ook veiligheid kwam aan de orde.
Weer thuis stond de kilometerteller op 63 kilometer. Morgen nog 10 kilometer hardlopen en 's avond lesgeven aan de G-schaatsers en dan zit dit duurblok er weer op.

Geen opmerkingen: