zondag 20 januari 2019

Natuurijstraining

Gisterenavond voltooide ik de wintertriatlon in 3 bedrijven, doordat ik schaatsles ging geven in de Leidse IJshal. 's Ochtends had ik al gefietst en 10 kilometer hardgelopen. Daar kwam nog een fietsritje naar en van de Vondellaan bij, terwijl het al licht vroor.
Het thema voor de training aan de G-schaatsers lag voor mij vast: het wordt een natuurijstraining. Met dit soort nachttemperaturen zouden we volgend weekeinde wellicht op de Vogelplas kunnen schaatsen.
Aan de grond vroor het nog wat harder.
Overdag komt de temperatuur wel boven nul, maar in deze tijd van het jaar is dat maar een betrekkelijk korte tijd. Bovendien heeft de zon nog niet zoveel kracht als in februari.
De eerste oefening betrof 5 rondjes schaatsen tegen de wind in, dus klein maken en wat kortere slagen en daarna 5 rondjes met meewind. Dan kon je je rug ontspannen en gleed je langer door.
De oefening om in een peloton te schaatsen en om beurten een rondje op kop te rijden ging de mist in. Ik had de stommiteit begaan om de snelste als eerste op kop te zetten.
De volgende oefening ging wel goed: schaatsen op slecht ijs. Een paar rondjes moesten ze een paar slagen doen en dan een paar stappen over schotsen maken.
Daarna gaf ik een stukje theorie. Ik begon met de vraag:  "Wat je doet als je takken op het ijs ziet?"
Het antwoord kwam niet meteen, dus ik gaf het: "Takken zijn wakken!"
Ik greep de gelegenheid aan om wat te vertellen over veiligheid op het ijs.
De volgende oefeningen waren hier ook op gebaseerd. Eerst was er een stuk tweebenig schaatsen op slecht ijs. Je maakt vaart, gaat diep zitten en glijdt zo tweebenig door bijvoorbeeld een sneeuwrand.
De leukste oefening was het rijden over een scheur. De blauwe lijn op de buitenbaan fungeerde als scheur. Hier moesten de G-schaatsers vrij haakse slagen op maken. Als je parallel aan een scheur blijft schaatsen, loop je de kans om in de scheur te rijden. Grote kans, dat je dan onderuit gaat.
Met twee "lage bruggen" op het ijs per ronde moesten ze op tijd diep door de hurken, terwijl de natuurijstraining werd afgesloten door een tochtje tussen de rietkragen. Hier moest afwisselend een klein bochtje naar links of naar rechts gemaakt worden.
De G-schaatsers zijn klaar voor het natuurijs. Nu de weergoden nog.....

Geen opmerkingen: