vrijdag 18 januari 2019

Euforiebremse

Nauwelijks was het nieuws, dat er alsnog een herkansing zou komen voor de 333-meterbaan, goed en wel tot ons doorgedrongen, of de domper was al weer daar. Zoals gebruikelijk was deze afkomstig uit Alphen aan den Rijn.

Vooral Nieuw Elan treedt met wethouder Gert-Jan Schotanus en fractievoorzitter André de Jeu op als een stelletje saboteurs, die het onmogelijk willen maken, dat er op hemelsbreed 5 kilometer van de gemeentegrens van Alphen aan den Rijn een 333-meterbaan verrijst.
Nieuw Elan konden we bij voorbaat al afschrijven. Maar hoe ligt het bij de coalitiepartijen CDA en GroenLinks? Net als in november stemden de raadsleden van deze fracties unaniem tegen.
Zij stemden niet alleen tegen de voorstellen, maar ook tegen hun eigen principes. Het CDA in Leiden zette het bestuur van de Stichting IJshal Leiden woensdagavond in het zonnetje bij de uitreiking van de Joop Walenkamp Award. Nog geen 24 uur later zorgde het CDA in Alphen voor een ijskoude douche.
Ik citeer CDA-raadslid Jeroen van Gool: "Als Leiden op 24 januari besluit om het plan voor een garantiestelling te omarmen, dan kunnen ze daar later alsnog mee naar ons toe komen."
Op 24 januari neemt de gemeenteraad van Leiden het definitieve besluit om een 250-meterbaan of een 333-meterbaan te bouwen. Zonder garantstelling op die datum is de lange baan definitief van de baan.
GroenLinks maakt het helemaal bont. De 333-meterbaan is veel energiezuiniger dan een 250-meterbaan, doordat op het dak veel meer zonnepanelen kunnen worden geplaatst, die het hele jaar door energie leveren.
Welke Groene partij stemt in deze tijd van klimaatverandering nu in Godsnaam tegen een mogelijkheid om ieder jaar 35 ton CO2-uitstoot te voorkomen? Zie DEZE LINK.
Dit stemgedrag is alleen maar te verklaren uit de angst bij zowel het CDA als bij GroenLinks om door Nieuw Elan uit de coalitie gegooid te worden. Het machtswoord moet in de wandelgangen door Nieuw Elan zijn uitgesproken.
Paul Dirkse had gelijk. In Alphen aan den Rijn is gewoon sprake van politieke onwil.
Het vervelende is, dat de grootste gemeente uit de regio rondom Leiden hiermee wel de toon zet.
Als deze kans niet benut wordt, dan moeten we nog heel wat langer wachten dan de huidige 22 jaar wachten op de Elfstedentocht, voordat zich een nieuwe kans op een 333-meterbaan voordoet.
In het Duits hebben ze voor het verlies van de kortstondige euforie een mooi woord: Euforiebremse.

Geen opmerkingen: