donderdag 3 januari 2019

"Hiervoor zoek in nog een idioot!"

Het was druk in de Leidse IJshal vanmorgen. Naar schatting zo'n 140 kinderen waren op de instuiflessen afgekomen. Gisteren was het de hele dag druk geweest, dus de voormalige Ton Menken IJsbaan is het jaar 2019 goed begonnen.
Mijn eerste schreden op het ijs in het nieuwe jaar waren na diverse mensen "Gelukkig Nieuwjaar" te hebben toegewenst, al spoedig na aankomst aan de Vondellaan een feit.
Het was 22 jaar geleden een stuk zwaarder, toen ik met Jaap de Gorter aan het zwoegen was tijdens onze Elfstedentocht in 1997.
Samen met Joost Wösten had ik een groep van 20 kinderen op een kwart van de binnenbaan. De nadruk lag dit keer op de valbeweging, de heupinzet en het tweebenig door de bocht glijden.
Nadat we de baan netjes geveegd achtergelaten hadden middels de valoefeningen, eindigden we het uur met het traditionele tikkertje samen met de kunstschaatsers. Probeer hen maar eens te tikken....
Daarna volgde een prachtige ontknoping in drie bedrijven.
Ik stond langs de boarding met een van de vele vrijwilligers van de IJshal te praten, toen een van de trainers aankwam met de mededeling: "Bert, het lijkt net, of je met Jillert Anema staat te praten."
Het antwoord was kort en bondig: "Als er iemand is, met wie ik absoluut niet vergeleken wil worden, dan is het Anema wel!"
Een minuut of 10 later zaten we in de kantine van de IJshal aan de koffie, thee en chocolademelk.
Henk van Heuzen begon over de afsluitende schaatsles van deze geslaagde Kerstvakantie van morgenochtend. Hij wilde de laatste 5 minuten anders afsluiten dan gebruikelijk.
Ik citeer: "Hiervoor zoek in nog een idioot!"
Ik snap niet, waardoor ineens heel wat ogen op mij gericht waren....
Toen de anderen uitgelachen waren, en ik trouwens ook, zag ik een paar busjes van een kinderopvang het parkeerterrein van de IJshal oprijden. Een van de aanwezigen zei: "Daar komen de gele hesjes!"
Dat bleek inderdaad het geval te zijn. Nadat ik van de tap af gelopen was, zag ik dat de hele toegangshal vol stond met gele hesjes.

Geen opmerkingen: