dinsdag 22 januari 2019

Sleutelrol

Op 18oktober 2018 stokte het proces om via medefinanciering door de omliggende gemeenten te komen tot een 333-meterbaan in Leiden in zowel Alphen aan den Rijn als in Katwijk. In de vele gesprekken, die ik met politici, journalisten en andere ingewijden hierover gevoerd heb in de afgelopen jaren, was het antwoord steevast: “Katwijk en Alphen hebben de sleutel in handen. Als zij meedoen, dan komt die langere ijsbaan er.”
Inmiddels is duidelijk, dat er van Alphen niets te verwachten is. Nieuw Elan verzet zich met hand en tand tegen iedere vorm van medewerking en krijgt daar van de coalitiepartners CDA en GroenLinks de steun. De gehele coalitie stemde afgelopen donderdag tegen een garantstelling. Voor de schaatsers in Alphen en in de hele Leidse regio een koude douche.
De avond ervoor kreeg het bestuur van de Stichting IJshal Leiden de JoopWalenkamp Award uitgereikt. Het CDA in Leiden reikt deze prijs jaarlijks uit aan personen of organisaties, die het afgelopen jaar op een bijzondere wijze de kracht van de Leidse samenleving hebben laten zien.
Waar het CDA in Alphen het gruwelijk af liet weten, daar kan het CDA in Katwijk deze fout herstellen door er voor te zorgen, dat de gemeente Katwijk zich garant stelt, zoals een groot aantal schaatsverenigingen in de Leidse regio ook hebben aangegeven om een deel van de garantstelling voor hun rekening te nemen. Het risico, dat de gemeente Katwijk hierdoor loopt, is dus gering.

Het CDA in Katwijk was bij de Gemeenteraadsverkiezingen de meest fervente voorstander van een 333-meterbaan. Zodoende heeft zij op dit punt stemmen gekregen van schaatsers, die voor het eerst van hun leven op het CDA gestemd hebben. Als grootste partij in de coalitie kan het CDA nu het er op aankomt een sleutelrol spelen, ook al is het kort dag. Als de garantstelling niet doorgaat, dan neemt de gemeenteraad van Leiden donderdag 24 januari 2019 het definitieve besluit om een 250-meterbaan aan te leggen. Een volgende kans op een 333-meterbaan is er pas over 30 tot 40 jaar. Het is dus nu of nooit.
De vele vrijwilligers van Leidse IJshal, maar vooral ook de vele schaatsers uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg, hopen en vertrouwen erop, dat het CDA in navolging van de partijgenoten uit de Sleutelstad, haar sleutelrol met verve gaat spelen.

Geen opmerkingen: