donderdag 17 januari 2019

Joop Walenkamp Award

Afgelopen zondag kreeg ik een mailtje, dat de Stichting IJshal Leiden de Joop Walenkamp Award gewonnen had. Het CDA in Leiden reikt deze prijs jaarlijks uit aan personen of organisaties, die het afgelopen jaar op een bijzondere wijze de kracht van de Leidse samenleving hebben laten zien. 
De prijs is vernoemd naar de in 1997 veel te jong overleden CDA-wethouder Joop Walenkamp.
Hier zit Joop tijdens een verkiezingsbijeenkomst naast SP-lijsttrekker en voormalig "Krasse knar" Cor Vergeer, met wie ik heel wat kilometers heb afgelegd in de toenmalige Ton Menken IJsbaan.
Nog voor ik in Leiden woonde, was Joop de eerste Leidse politicus, die ik leerde kennen. Hij woonde namelijk boven de oude bibliotheek aan de Breestraat, in de volksmond "Reuvens" geheten, toen ik als vervangend dienstplichtige op 1 september 1979 dagelijks van Nieuw-Vennep naar Leiden fietste en weer terug.
Wat niet iedereen weten zal, is dat hij ook een begenadigd tekenaar was. Hij illustreerde de kinderboeken van "Wipneus en Pim" van B.G. van Wijckemade.
Het is dus niet zo gek, dat ik op kabouterschaatsen rondrijd....
Helaas kon ik gisteren niet aanwezig zijn op de CDA-receptie, waar de Joop Walenkamp Award uitgereikt zou worden. Ik had al een afspraak staan met een vriend, die 3 jaar geleden een herseninfarct heeft gekregen. En afspraak is afspraak bij mij.
Dat heb ik van huis uit meegekregen. Op de Leidse veemarkt kon ik zien, hoe dat werkte. Men beklonk een afspraak met 3 handklappen. Na de derde klap stond de afspraak en kwam men er niet meer op terug. Bij zo'n erewoord had je geen contracten nodig!
Naast de uitreiking miste ik zo ook de kans om mijn nicht Linda Lieverse tegen het lijf te lopen. Zij was in het begin van deze eeuw raadslid namens het CDA.
Maar ik kon de ontvangst van de Award met een gerust hart aan Willem van Vliet overlaten, die namens de Stichting een dankwoord uitsprak die geënt was op het schaatsen van een 200 kilometer.
 
De eerste 50 kilometer gaan soepel, bij 100 kilometer begint de vermoeidheid toe te slaan. Na 150 kilometer wordt het pas echt zwaar. Dan komt het aan op doorgaan op karakter.
Nou, dat karakter heeft het bestuur van de Schaatshal zeker getoond. Telkens als je dacht "Nu is het gedaan" vonden zij toch weer een mogelijkheid. Klasse, mensen!
CDA-duo-raadslid Julius Terpstra heeft deze plaats in de schijnwerpers ook verdiend. Hij heeft zich met hart en ziel ingezet voor de 333-meterbaan.
Wie net als mij de Joop Walenkamp Award heeft gemist, kan het terugkijken en beluisteren op dit verslag van Sleutelstad FM.

Geen opmerkingen: