woensdag 30 december 2020

"Kijk naar elkaar om!"

Premier Mark Rutte riep ons het afgelopen jaar meermaals op: "Kijk naar elkaar om!"
Afgelopen dagen kwam de gemeente Wijdemeren volop in het nieuws. Een vrouw in de bijstand moest € 7000,- terugbetalen, omdat haar moeder boodschappen voor haar kocht. Zij bleek niet het enige geval. Vanmorgen stond in Trouw een artikel van een moeder uit Heerenveen, die hetzelfde was overkomen. Zij besloot met de vraag: "Welke ouders zouden het anders doen?"


Als je dit leest, dan denk je: "Waar is het mis gegaan in Nederland?" Als je een kind, dat in de bijstand zit, te hulp schiet, dan moet dat toch de normaalste zaak van de wereld zijn? Je zou je ogen toch uit je kop schamen, als je dat niet zou doen.
Tegelijkertijd zie je, hoe anders het aan de bovenkant van de samenleving gaat. Daar mogen ouders een bedrag van ruim € 100.000,- aan hun kinderen schenken voor de aankoop van een huis. Die ton kunnen die ouders dan in mindering brengen bij de aangifte van de belastingen, waardoor zij minder belasting hoeven te betalen!

Volgens de wet is iedereen in Nederland gelijk. Maar het is wel de gelijkheid, die George Orwell in zijn "Boerderij der dieren" zo mooi omschreef: "Alle dieren zijn gelijk, maar sommige zijn meer gelijk dan andere."
Als er nog Tweede Kamerleden zijn, die voor 2021 nog een goed voornemen zoeken.....

Geen opmerkingen: