woensdag 2 december 2020

Pietentraining

De laatste dagen voor 5 december staan de schaatslessen voor kinderen in het teken van Sinterklaas. Zo ook vanmiddag in de Leidse IJshal, waar ik les gaf aan mijn groep kinderen uit Oegstgeest. Vaak, maar niet altijd, plak ik een thema op mijn schaatslessen. Deze week is dat vanzelf de Pietentraining.

Bij de inleiding liet ik per ongeluk de term "Zwarte Piet" vallen. Als je deze benaming meer dan een halve eeuw gebruikt hebt, dan flap je dat er soms gewoon uit. Zonder kwade bedoelingen uiteraard, ook al weten we tegenwoordig, hoe gevoelig dit ligt.

Behalve deze "slip of the tongue" verliep de schaatsles verder vlekkeloos.

We begonnen met een paar rondjes als Piet rijden met een zware zak op de rug. De kinderen zitten dan voorovergebogen in de goede houding. Aansluitend gingen we pepernoten strooien, waarbij je jezelf een beetje uit balans brengt, waarna we een rondje pepernoten gingen rapen. Daarbij moesten ze telkens het ijs raken. Dit kan niet zonder diep zitten.

Aansluitend kwam de Goedheiligman in beeld. Eerst langzaam rijden met een staf. Langzaam technisch goed schaatsen is lastiger dan je denkt! Vervolgens ging hij in een stoel zitten en las hij voor uit het grote boek. Wederom diep zitten dus.

Het paard werd van stal gehaald en gedurende twee rondjes moesten de kinderen op het paard klimmen en er vanaf. Een lastige balansoefening, doordat je dit zijwaarts moest doen. Als je het goed deed, had je meteen druk op je hiel, waardoor je makkelijker gleed. Zonder dat de kinderen het door hadden, gingen ze verder doorglijden.

De jonge Pieten mochten het dak op klimmen en er weer af. Zo wisselden ze een balansoefening af met diep zitten. 

De kinderen hadden daarna drie kaatsenballen in een net gekregen in hun schoen. Daarmee kon je jongleren, een prima balansoefening, net als een bal gooien en deze weer vangen. Deze oefening werd iets moeilijker toen ze moesten springen om net bij de bal te kunnen komen.

Daarna kon je met een bal rollen, waardoor je weer diep zat. Kortom, zonder hulpmiddelen kun je een gevarieerde schaatsles in elkaar draaien met een simpel Sinterklaasverhaal!


We sloten de Pietentraining op de binnenbaan af met tweelingtikkertje. Hierbij leren de kinderen pas echt schaatsen. Ineens kunnen ze wel versnellen, tegemoetkomende schaatsers ontwijken en haakse bochten maken. Kortom, tikkertje is een ideale manier om de schaatsles af te ronden.

Geen opmerkingen: