woensdag 23 december 2020

Draussen vor der Tür

Normaal gesproken zou dit in de Leidse IJshal de drukste week van het jaar zijn.

Vorig jaar waren er in de Kerstvakantie dagen, waarop er 1000 mensen naar de Vondellaan reden om op het gladde ijs te gaan schaatsen. Maar ja, 2020 is niet bepaald normaal te noemen. Van zulke aantallen kunnen we deze Kerstvakantie alleen maar dromen!
Sterker nog, door de strenge lockdown ging de Leidse IJshal compleet op slot.

Een dag later zagen we de beelden van een ondanks een negatief reisadvies uitpuilend Schiphol en voelden we ons als schaatsers behoorlijk belazerd.

Maar goed, je moet het leven nemen zoals het komt, dus vanmiddag fietste ik naar de Vondellaan om op het parkeerterrein van de Leidse IJshal droogtraining te gaan geven aan kinderen van de IJVL. Het was ongewis, hoeveel kinderen er op af zouden komen. Het zouden er uiteindelijk 5 worden. 
Samen met Walter Boon gaf ik een gevarieerde droogtraining met afwisselend technische oefeningen en oefeningen om de conditie te verbeteren.: Steigerungen, slaloms, statisch zitten, de zijwaartse afzet, pootje over, de halve afzet, de clownsstap om de druk op de hiel te ervaren, die nodig was om terug te kunnen sturen, maar ook het zitten tegen de muur van de IJshal. Voor alle duidelijkheid: zonder stoel!
En daar leunden we dan tegen de muur op 10 meter afstand van het ijs, dat voor ons af toch onbereikbaar was.


Het weer was ons wel goed gezind. Op deze wederom kletsnatte dag bleef het op de laatste 5 minuten na droog. 
In ieder geval is deze droogtraining voor herhaling vatbaar. Volgende week woensdag staan we weer paraat voor de deur van de Leidse IJshal.

Het voelde aan als de titel van één van de belangrijkste naoorlogse Duitse toneelstukken: "Draussen vor der Tür" van Wolfgang Borchert. Dit drama werd voor het eerst opgevoerd in 1947, een dag nadat deze schrijver op 26-jarige leeftijd stierf.
Er dat brengt weer enige relativering. Dit coronajaar heeft diverse voorgangers, die stukken erger waren!


Geen opmerkingen: