woensdag 23 december 2020

Het nieuwe klimaat

Dit jaar grossierde het weer weer in tal van weerrecords. Overbodig om te zeggen, dat die vrijwel uitsluitend betrekking hadden op te warm weer. Dit staatje is wat dat betreft zeer verhelderend.

Met ingang van 2021 zal eenzelfde temperatuuranomalie minder rood kleuren. Niet omdat het plotseling kouder gaat worden, maar simpelweg omdat eens in de 10 jaar de gemiddelde temperatuur wordt aangepast. Deze omvat 30 jaar en bij de aanvang van een nieuw decennium verdwijnt de eerste van het trio.

De jaren '80 met veel natuurijs, met 2 Elfstedentochten en eentje, die op het laatste moment niet doorging, gaan eruit. De afgelopen 10 jaar, met zeer veel warmterecords, komen er voor in de plaats.

Als je op bovenstaand staatje klikt, wordt het vergroot en zie je duidelijk, hoe het klimaat de laatste eeuw duidelijk is opgewarmd.

De lente en de herfst zijn droger geworden, de winter en de zomer natter.

Een pluspunt is wel, dat het zonniger is geworden. Doordat de lucht schoner is geworden door sluiting van vervuilende fabrieken, zijn er minder condensatiekernen, waardoor minder mist en bewolking kan ontstaan.
Al deze gegevens zorgen ervoor, dat er minder kans is op natuurijs. Toch kan het nog wel degelijk tot voldoende vorst komen om voor een stevige ijsvloer te kunnen zorgen, ook al is die kans stukken kleiner dan voorheen.

Op dit moment is het in Europa boterzacht, maar in Siberië is het bitterkoud. 

Als die kou op transport wordt gezet naar Europa, dan komen we 100% zeker op natuurijs te schaatsen.
Diverse meteorologen houden er rekening mee, dat dit deze winter gaat gebeuren. 

De reden voor mijn gematigd optimisme is hoog in de luchtlagen te vinden. Door een SSW of Sudden Stratographic Warming kan de poolwervel of Polar Vortex zich gaan splitsen. Dan krijg je totaal andere windrichtingen dan de voor onze streek gebruikelijke zuidwestenwind.
We gaan het zien. Ik ben wat dat aangaat hoopvol gestemd voor schaatsen op de Vogelplas.

Er zijn al wat voorspellingen, die voorzichtig op deze mogelijkheid zinspelen.

Geen opmerkingen: