vrijdag 4 december 2020

Sven Kramer Academy

Gisteren stond er in Trouw een artikel onder de kop "Blijft schaatsen dé winterse volkssport? Als het aan de Sven Kramer Academy ligt wel."
Het artikel is te lezen door HIER TE KLIKKEN.
De meest gelauwerde schaatser ter wereld zet zich in om de jeugd aan het schaatsen te krijgen. Het is een streven, waar deze eenvoudige IJVL-trainer volledig achter staat. Door het uitblijven van goede winters ontbreken de bevroren sloten, waarop wij in onze jeugd hebben leren schaatsen.
Dit jaar is de Sven Kramer Academy alleen in "Thialf" te vinden. Daarna wordt het uitgerold over de rest van Nederland, met name naar ijsbanen met weinig jeugdschaatsers. De Leidse IJshal komt derhalve achter in de rij terecht, want dit coronaseizoen draait de ijsbaan aan de Vondellaan goeddeels op jeugdschaatsen.

In de komende Kerstvakantie staan er weer trainers klaar om de kinderen de basisvaardigheden van de edele schaatssport bij te brengen. Dit als alternatief voor het ontbrekende natuurijs met zijn bevroren sloten.
Dit brengt mij op de komende winter. Mijn winterverwachting heb ik eind november al gepubliceerd. Deze week kwam ik via Weerwoord op het spoor van een tweetal interessante artikelen, die ik graag met jullie wil delen.

Het eerste heeft de pakkende titel "Hoe de winter met de noorderzon vertrok, en waarom het lang wachten kan zijn op de terugkeer" van Rolf Schuttenhelm. Sinds 1950 zijn onze winters 2 graden warmer geworden, sinds 1800 zelfs 3 graden.

De warme winters hebben 3 oorzaken: het einde van de Kleine IJstijd, de mondiale opwarming en vaker westenwind. Lees dit goedgeschreven artikel, dat besluit met een klein lichtpunt. Door het zonnevlekkenminimum, dat net achter de rug is, is er de komende 2 winters wel kans op natuurijs. Deze winter met name in januari en februari.
Dit ligt in lijn met de verwachting van Reinout van den Born, die vanaf de Kerstweek kouder weer verwacht. Hoopvolle berichten dus, die ondersteund worden door de Duitse weerman Kai Zorn, bij onze Oosterburen een gerespecteerde meteoroloog.
Hij voorspelt zonder omwegen een koude winter. Zo mag ik het horen!
En zo keren de bevroren sloten van de Sven Kramer Academy wellicht plotsklaps terug....

Geen opmerkingen: