vrijdag 11 december 2020

Paolo Rossi in Edam

Afgelopen zondag is Paolo Rossi op 64-jarige leeftijd aan longkanker overleden. In 1982 zorgde hij er met 6 doelpunten voor, dat Italië verrassend wereldkampioen voetballen werd.

De finale tegen Duitsland kan ik me nog goed heugen. Ik was met een groep vrienden op fietsvakantie in Nederland. 's Ochtends waren we uit Haarlem vertrokken en hadden onze tenten opgezet in Edam. We waren niet zozeer voor Italië als tegen onze Oosterburen. De reden: matennaaier Lothar Matthäus. Der Schwalbekönig, die zo menig tegenstander een gele of rode kaart aansmeerde.
De avond van de finale, zoals beschreven in mijn vakantiedagboek.
Op het stalen ros naar Edam getogen, waar we bij "Rimi" heerlijk aten: zelfgemaakte tomatensoep, scholletjes met ravigottesaus, schnitzels, biefstukken en ijs toe. Door een foutje bij het bestellen ligt de keuken nu nog vol met onverkoopbare voorraad.
Om 8 uur begon de finale van het wereldkampioenschap. De grote houten tafel werd verschoven, de banken kregen het heen en weer en wij zaten voor de buis gekluisterd.

In de pauze gingen Bert en Ada Edam in op zoek naar fotogenieke plekjes. Edam is een rustiek en pittoresk plaatsje.
Terug in "Rimi" stevende Italië  regelrecht op een 3-1 overwinning af, tot vreugde van bijna iedereen. De Duitse gasten hadden een iets mindere avond. 
Na de ereronde van de Italianen maakten wij ook een ronde door Edam alvorens de tent op te zoeken voor een slaaprijke nacht op de winderige landtong. De vakantiesfeer zat er al goed in.
Met dank aan Paolo Rossi, die daarboven met Diego Maradona, die 4 jaar later in de finale van het WK  van de Duitsers won, een balletje kan gaan trappen.Geen opmerkingen: