zondag 11 november 2012

Oosterduinloop

De elfde van de elfde om elf uur mogen starten. Dat is een kolfje naar mijn hand.

Eigenlijk had het 11 kilometer moeten zijn, maar met de 8,4 van de Oosterduinloop was ik ook wel tevreden.
Het was prachtig herfstweer: weinig wind, een zonnetje, dat af en toe achter de wolken verdween. De bomen waren getooid in vijftig tinten herfst.
Met Jaap de Gorter was ik afgereisd naar Noordwijkerhout, waar we ons in de kantine van VVSB inschreven voor de 8 km. We noteren 11 november en Jaap de Gorter verscheen in korte broek aan de start. Bij het inlopen kwamen we Henk Grimbergen tegen, die jarenlang in de winkel van De Grim Sport in de Leidse IJshal stond.
Vanaf het startschot begon ik aan een inhaalrace. Ik had meteen het tempo van de door mij gewonnen Swetterhageloop te pakken. Niet dat ik de illusie had om dit huzarenstukje bij de Oosterduinloop te herhalen. Daarvoor liepen er te veel goede lopers mee.
Desondanks hopte ik richting Ruigenhoek van groepje naar groepje en op de terugweg richting Noordwijkerhout van loper naar loper. Hier lag het mooiste deel van het parcours. We liepen over het fietspad langs de Oosterduinse Meer.

Dit riep bij mij herinneringen op aan juni 1975, toen ik met wat andere leden van "Octopus" een fietspuzzeltocht in elkaar zette voor leden van dit jongerenkoor. Mijn herinnering is wat vervaagd, wie er toen hielpen met het uitzetten van de route van Nieuw-Vennep naar Noordwijk en terug, maar ik meen dat Gerda Arends, Joop Beenakker en een van de zusjes Cappendijk hielpen met het op het verkeerde been zetten van de overige koorleden met aanwijzingen als "Ga over en onder de brug door". De brug, waar we net met de Oosterduinloop overheen gelopen waren! Diverse groepjes gingen hiermee de mist in.
Het Oosterduinse Meer werd toen gecreëerd middels zandzuigers. Bij het uitzetten van de route waren we er achter gekomen, dat we dit parcours niet in de puzzeltocht op konden nemen, daar we hier hele einden moesten lopen met de fiets in de hand.
Een week later was de fietspuzzeltocht, een dag later werd ik opgenomen in het Elizabeth-Ziekenhuis in Haarlem, waar ik weer een dag later werd geopereerd aan mijn kaken. Er volgden 6 weken vloeibaar voedsel.
Het lopen over asfalt ging me heel wat beter af dan het lopen met de fiets in de hand door het mulle zand destijds. Ik liep in gestrekte draf op Noordwijkerhout af.
In 39.00 passeerde ik bij de voetbalvelden van VVSB als 21e man de finish, waarmee ik Henk Grimbergen een halve minuut achter me liet. Jaap de Gorter perste er een kleine minuut later nog een heuse eindsprint uit.
In de kantine namen we nog een koffie en een warme chocolademelk, voordat we weer op huis aan reden, waar we konden zien, dat IJVL-voorzitter Sjaak Stuijt een toespraak voor kan gaan bereiden vanwege de dubbelslag van Kjeld Nuis op het Nederlands kampioenschap schaatsen in Heerenveen.


Geen opmerkingen: