donderdag 29 november 2012

De Jobo-trein

Wie een jaar of 10 geleden op de publieksuren rondreed in de Leidse IJshal kon er niet omheen: een groot deel van het peloton reed in de rood-gele trainingsjacks van het Leidse bouwbedrijf. We spraken indertijd over de Jobo-trein.

Tegenwoordig zie je deze jacks nog maar zeer sporadisch. Vanmorgen reed Jim Dekkers, die even over kwam uit Duitsland, in dit opvallende jack zijn rondjes.
De "Krasse knarren" begonnen om 9 uur precies met een man of 10 aan een piramide met wat meer duurwerk: 10, 20 en 30 rondjes en daarna 30, 20 en weer 10. Gaandeweg werd ons peloton wat groter en aan het eind reden we met een kleine 20 man op de verder redelijk druk bezette buitenring.
De keuze voor deze duurwerkpiramide was tweeledig. Af en toe moet je nieuwe trainingsprikkels inbouwen, maar daarnaast was er nog een praktische reden. Om kwart over 10 moesten we klaar zijn, daar er gedweild ging worden. Er zouden 150 leerlingen komen van het Bonaventura College, die schaatsles zouden krijgen van o.a. Maria Nieuwenhuis en Geertje van Hoek.
Een groep krasse knarren ging naar de kantine, waar ik een hele tijd met Frans Wijfje praatte, die vroeger heel vaak met mijn broer Leo heeft samengewerkt.
Om kwart over 11 nam ik afscheid van Jim Dekkers, de laatste der Mohikanen in het Jobo-trainingsjack, zoals hieronder gedragen door Henk Distelveld.

Geen opmerkingen: