zondag 25 november 2012

Herstel

Vrijdagochtend was ik om 5 uur wakker, maar de slaap kwam niet meer terug. Ik was voldoende hersteld om te gaan werken. Om 7 uur stapte ik mijn bed uit, nadat ik 2 uur had lopen malen over de idioterie van het langer door laten werken van de bevolking tot 67 jaar in tijden van massawerkloosheid. Er is momenteel ruim een half miljoen mensen zonder baan in Nederland, maar in werkelijkheid ligt het werkloosheidscijfer veel hoger.
Vergeleken met de crisis in de jaren '80 zijn er nu veel ZZP-ers, die geen of te weinig werk hebben om rond te kunnen komen, maar die niet meetellen bij de officiële werkloosheid. Toen werd de crisis opgelost door arbeidstijdverkorting en VUT-regelingen. Nu doen we precies het omgekeerde.

We hebben dit allemaal te danken aan een rapport van een jaar of 5 geleden. Doordat de babyboomers uit zouden stromen, zou er een tekort aan werknemers gaan ontstaan. Bij de werkgevers gingen de alarmbellen rinkelen: dan zouden ze meer loon moeten gaan betalen. Er is toen een list verzonnen: de AOW-leeftijd moest omhoog, want dan zou er geen schaarste aan werknemers ontstaan.
Intussen blijkt, dat het rapport op drijfzand is gebouwd, maar in de Haagse kaasstolp maakt dat niet uit. Zij leven in hun eigen wereldje met als enige doel het wegwerken van 3 procent begrotingstekort. Dat ze hiermee de economie kapotbezuinigen en allerlei voorzieningen om zeep helpen in het hele land.
Ach, een kniesoor, die daar op let. Zo worden overal bibliotheken en zwembaden gesloten en krijgen sportclubs het moeilijk, doordat de tarieven voor de huur van sportvelden en sporthallen fors omhoog gaan. Tegelijkertijd verdwijnen er een hoop banen in deze sectoren.
Heb je de pech om boven je 45e levensjaar ontslagen te worden, dan kun je een baan op je buik schrijven. Zeer langdurige werkloosheid zal je deel zijn, vermoedelijk tot je 67e verjaardag.

Met daarbij de kanttekening, dat de pensioengerechtigde leeftijd bij een stijgende levensverwachting in de toekomst verder omhoog zal gaan. Dat ziet er niet mooi uit voor de vrouwen. Hun levensverwachting is op dit moment 84 jaar. Bij de mannen is dit 79. Zij zullen dus 5 jaar langer door moeten werken dan de mannen!
Want het zal nog wel eventjes duren voor het tot de Haagse kaasstolp doordringt, dat op dit moment de structurele werkloosheid het grootste probleem is, en niet een begrotingstekort van een paar procent.
Het herstel van de werkgelegenheid gaat in ieder geval een stuk langer duren dan mijn herstel van de griep. Om half 9 zat ik op de fiets naar Katwijk om met de wind in de rug naar mijn werk te fietsen. Na mijn uitleendienst reed ik weer op huis aan, waar ik de hippie-outfit bij elkaar scharrelde.
Met een afritsbroek over mijn spijkerbroek gaf ik bijna 2 uur schaatsles in de Leidse IJshal. Om kwart over 6 liet ik het spelletje als afsluiting van de schaatsles van de IJVL
over aan Joost Wösten en Monica van Rijn, want Ada stond buiten op me te wachten. We moesten om kwart voor 7 de trein naar Voorhout hebben.
Mijn herstel verliep gelukkig snel.

Geen opmerkingen: