maandag 5 november 2012

Use it or loose it

Afgelopen weekeinde hoorde ik op de radio een interessant interview. Het was iemand, wiens naam ik vergeten ben, maar die veel onderzoek had gedaan op het gebied van spieren.
Zijn stelling was, dat de vorm van het lichaam het meest wordt bepaald, door de vele spieren in ons lijf. Spieren worden namelijk vrij makkelijk opgebouwd, maar even snel weer afgebroken. Daardoor verandert je lichaamsvorm constant. De Amerikanen hebben daar een pakkende slogan voor bedacht: "Use it or loose it."

En dat klopt wel. Zelf heb ik dat aan den lijve ondervonden, toen mijn enkel dubbelgeklapt was bij de droogtraining. Ik moest toen een week met mijn linkerbeen omhoog liggen en....viel anderhalve kilo af. Allemaal spiermassa, die binnen de kortste keren verdween door passiviteit.
Een paar weken later mat fysiotherapeut Erik van Putten mijn beide kuiten op: mijn linkerkuit was 8 cm dunner dan mijn rechterkuit. Met allerlei oefeningen werd dit in een paar maanden tijd weer opgepompt tot de kuitspieren weer ongeveer even dik waren.

Het is bij spieren dus inderdaad "easy come, easy go".
Maar dit gegeven is hoopgevend voor degenen, die er tegenop zien om te gaan sporten: het helpt dus echt!
Bij de Swetterhageloop kwam ik iemand tegen, wiens zoon 20 kilo is afgevallen in een jaar of wat door gewoon te gaan hardlopen: gewoon regelmatig een duurloop doen met 10 km als maximum. Je moet het alleen bijhouden en niet laten versloffen.

Use it or loose it!

Geen opmerkingen: