woensdag 28 november 2012

Een sigaar uit eigen doos


Op de site van het Leidsch Dagblad was vandaag het volgende te lezen: De toekomst van de Leidse ijshal is opnieuw in gevaar. Als de gemeente niet met een ton per jaar subsidie over de brug komt, is de kans groot dat IJssport Vereniging Leiden (IJVL) de huur volgend seizoen niet kan verlengen. Dat zei voorzitter Jos Arts dinsdagavond tijdens een commissievergadering over de nieuwe Leidse sportnota in het Tweelinghuis.
Volgens Arts is een ton nodig om het verschil tussen inkomsten en uitgaven te overbruggen. "Het contract loopt volgend jaar af. Een kale huur van 170.000 euro met af en toe lekkage en veel achterstallig onderhoud", legde Arts de commissie uit: "U kunt eigenlijk niet van een groep vrijwilligers verwachten dat zomaar te verlengen. U vraagt een Mission: impossible van ons."
Een paar weken geleden kwam de Sportnota uit, waarin staat, dat er 1,5 miljoen euro is uitgetrokken voor (achterstallig) onderhoud.
Nu loopt er een verzoek aan de gemeenteraad om de jaarlijkse exploitatiesubsidie van 1 ton, die de Leidse IJshal de afgelopen jaren kreeg, te continueren. Dit schaatsseizoen is het laatste van die toezegging voor 4 jaar.
Op zich zou het geen probleem mogen zijn. Destijds ging de gemeenteraad unaniem akkoord met deze subsidie, terwijl in de verkiezingsprogramma's van ALLE in de gemeenteraad gekozen fracties valt te lezen, dat men voor het behoud van een kunstijsbaan in Leiden is.
Even ter vergelijking: de kosten voor het ijsbaantje op de Nieuwe Rijn, die zegge en schrijve 1 maand open is, zijn eveneens een ton.
Vergeleken met andere gemeenten is Leiden spekkoper: de Leidse IJshal is verreweg de goedkoopste kunstijsbaan van Nederland. Met dank aan de vele vrijwilligers, die er heel veel tijd in stoppen! Dit zou men moeten koesteren.
Als volgend jaar de exploitatiesubsidie van 1 ton zou vervallen, is er sprake van een sigaar uit eigen doos.

Geen opmerkingen: