zaterdag 2 januari 2016

Decemberwarmte

December 2015 was met een gemiddelde temperatuur van 9,6 graad Celsius met afstand de zachtste decembermaand sinds het begin van de regelmatige waarnemingen in 1706. De beide kerstdagen waren de zachtste sinds 1901. Tot nu toe was december 1974 de zachtste decembermaand met een gemiddelde van 7,3. Dit was te lezen op de site van het KNMI.

Weerman Jan Visser zette de decemberrecords netjes op een rijtje.
• Met afstand de zachtste december uit de meetreeks. Gemiddelde temperatuur in De Bilt 9,6 tegen normaal 3,7º. Vorig record 7,3º in 1974.
• Gemiddelde minimumtemperatuur is uitgekomen op 7,5º tegen normaal 1,0º. Dat betekent een hoger gemiddeld minimum dan het maandgemiddelde van 1974.
• Gemiddelde maximumtemperatuur 11,9 tegen normaal 6,1º. Of het medio april is geweest!
• Kampioen van januari, februari en zelfs van maart. Topper van maart is 8,8º, daterend uit 1991.
• Zachter dan een doorsnee april. Normaal voor april is 9,2º.
• Zachter (warmer) dan de koudste meimaand ooit: 1902 met gemiddeld 9,4º.
• Voor het eerst een vorstloze kerstmaand: niet alleen in De Bilt maar ook landelijk.
• Niet eerder zoveel dagen met 10,0º of hoger. Het waren er 25 in De Bilt tegen 13 in 2000.
• Lawine van datum- en decaderecords.

Op bovenstaande kaartje is de temperatuurverdeling in Nederland op dit moment te zien. De kou sijpelt Noordoost Nederland binnen, terwijl het zuidwesten nog in de dubbele cijfers zit. Deze tweedeling in het land hebben we de afgelopen slappe winters vaker gezien.

De kou ligt om de hoek, maar kan ons vermoedelijk niet bereiken. De afgelopen week kwamen er op www.weerwoord.be diverse kaarten langs, waarbij dat wel zou lukken, ook al was de duur voor slechts een paar paar dagen. Maar zelfs dat is ons niet gegund.

Toch hebben we gisteren al wel december 2015 verslagen. Doordat het in De Bilt 0,2 graden gevroren heeft op Nieuwjaarsdag, kan januari 2016 al niet meer vorstloos verlopen. Saillant detail: waarnemingspunt Voorschoten, dat gelegen is in de polders ten zuiden van de Stevenshofpolder, was de koudste plek van Nederland. Alleen had ik toch liever deze kou gezien.

Dan het Vogezensysteem. Gezien het weer op Tweede Kerstdag en de zondag daarop verwacht ik zelf het meeste van de tweede helft van januari. Toen klaarde het flink op. Heldere luchten zijn in de wintermaanden van levensbelang voor een forse afkoeling in de dan nog lange nachten. Tweede Kerstdag staat voor januari, 27 december voor februari. Toen was het de hele dag grauw weer. Februari zal dus behoorlijk bewolkt verlopen. Voor schaatsliefhebbers meestal geen goed teken. Maar ik laat me graag verrassen!

Geen opmerkingen: