woensdag 27 januari 2016

Jan-Roelof Kruithof


Ooit zat er 22 jaar tussen twee Elfstedentochten. Na de roemruchte tocht van 1963 duurde het liefst 22 jaar voordat er, in 1985, weer een tocht gereden kon worden. In die tussenperiode was Jan-Roelof Kruithof onoverwinnelijk.

Vanaf 1974 won de oersterke architect uit Havelte liefst negen Alternatieve Elfstedentochten. Toen het er in 1985 eindelijk weer van kwam, was Kruithof inmiddels 48 en over zijn hoogtepunt heen. Toch zette hij alles op alles, en hield lang stand in de kopgroep. Totdat hij op de lange kluunplek in Kimswerd tot twee keer toe viel, waardoor aan een droom van 22 jaar keihard een einde kwam.
Afgelopen zondag was er een uitzending van Andere Tijden Sport over deze "Sven Kramer" van de 200 kilometer, die een decennium lang met harde hand regeerde. Voor degenen, die de Andere Tijden Sport gemist hebben, is hier de link naar de uitzending over Jan Roelof Kruithof.

Ondanks zijn leeftijd van 79 jaar traint hij nog 3 keer op een dag.
"Dan val ik wel mee", kon ik tegen mijn vrouw zeggen. Dat kon ze wel beamen.
Wat verder opviel was de opofferingsgezindheid van de een paar jaar geleden overleden Jantien Kruithof.
"Zo ver zul je mij niet krijgen", kreeg ik van Ada te horen.
"Dat verwacht ik ook niet", antwoordde ik.
Ik ben allang blij met alle ruimte, die ik krijg om te kunnen sporten.
Zelf ben ik Jan-Roelof Kruithof eenmaal tegengekomen. Bij de Nierstichting Elfstedentocht, toen deze elfvoudige winnaar van een Alternatieve Elfstedentocht het officiƫle startschot van een 200 kilometer lange toertocht loste.

Zo'n bikkel mag je gerust in het zonnetje zetten.

Geen opmerkingen: