donderdag 28 januari 2016

Jan Maarten Heideman


Gisteren reed Jan Maarten Heideman zijn laatste wedstrijd.

De meest gelauwerde marathonschaatser ooit stopte na de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee met het marathonschaatsen.

Daarmee is de laatste wedstrijdschaatser van de laatst gehouden Elfstedentocht van het toneel verdwenen. Dat deed Heideman als enige in de wedstrijd op klapschaatsen.

Typerend voor deze "Willy Wortel" van het schaatsen, want hij testte talrijke vernieuwingen uit, onder meer de 3D-schaats, de carve-schaats, het haaienpak, het vogelpak, de kluunschoen, de warmteschaats en de wisselschaats.


Maar de belangrijkste innovatie, waarbij Heideman betrokken was, is voor de gemiddelde schaatser toch Flevonice. Deze oorspronkelijk 5 kilometer lange kunstijsbaan in Biddinghuizen was er zonder de bemoeienis van de marathonschaatser niet gekomen. Nu hebben we er al een jaar of 10 veel plezier van!

Zelf heb ik deze sympathieke schaatser een paar keer gesproken in "Die Forelle", toen we met een groep IJVL-ers in hetzelfde hotel verbleven als de toenmalige DSB- en Frisia-marathonploegen.
Vanaf nu heeft hij meer tijd om schaatsles, droogtraining en skeelertraining te kunnen geven.


En Jan Maarten heeft ook meer tijd voor zijn werk voor Geloofshelden. We hoeven niet bang te zijn, dat deze pensionado in een zwart gat valt.

Geen opmerkingen: