zondag 17 januari 2016

Wintervogeltelling

Stilletjes, heel stilletjes is de winter dan toch Holland binnengeslopen. Toen ik vanmorgen vroeg uit het dakraam keek, zag ik een vliesje ijs op de sloot achter ons huis liggen. Het had toch iets harder gevroren dan gisterenavond was aangekondigd.

Aan de ontbijttafel deden mijn vrouw en ik mee met de jaarlijkse tuinvogeltelling. Vergeleken met andere jaren scoorden we wat magerder. Dit is ons lijstje:
1 Ekster
2 Kokmeeuwen
1 Vink
3 Zwarte kraaien
2 Koolmezen
4 Huismussen
1 Blauwe reiger
2 Spreeuwen
2 Merels
1 Roodborst
2 Turkse tortels

U ziet het, wij nemen ons deel van de opvang van de immigratiestroom uit het Midden-Oosten voor onze rekening!
Hoe weinig representatief een telling van een half uur kan zijn, bleek later op de dag. 's Middags telde ik 11 huismussen in onze tuin en op het dak van ons huis zaten 10 kokmeeuwen in het winterzonnetje.
Dat was, toen ik terugkwam van de Oegstgeester Onlanden. Ik was er op de fiets naartoe gereden. De waterplas lag bijna helemaal dicht met een vlies van bijna 1 centimeter. Uiteraard is dit veel te weinig om op te kunnen schaatsen. Maar wie weet is het halverwege de week mogelijk om hier de eerste streken op natuurijs in 3 jaar te kunnen maken. Ik hou de regenplas de komende dagen nauwlettend in de gaten.

In het noorden van het land gaat het een stuk beter deze winter blijkens de kans op de eerste natuurijsmarathon, en zoals ook blijkt uit deze foto's, die ik van www.weerwoord.be heb geplukt.


De bovenste foto's zijn gemaakt in Workum, een van de Friesche Elf Steden! Hieronder is te zien, hoe ze in Nieuw-Beerta de kerkgang wel erg aantrekkelijk weten te maken.

Geen opmerkingen: