zondag 10 januari 2016

De Sven Kramerloop

Het is nauwelijks te bevatten, wat voor enorme erelijst Sven Kramer bij elkaar geschaatst heeft. Natuurlijk heeft hij er hard voor moeten werken, maar het ziet er uit, alsof hij achteloos zijn achtste Europese kampioenschap allround heeft binnengesleept.
Vanmiddag ben ik na de door Denis Joeskov gewonnen 1500 meter zelf 7 kilometer gaan hardlopen. Ik liep op en neer naar de volkstuin, waar mijn vrouw druk in de weer was. Zo genoten we beide van onze hobby en het bewegen in de buitenlucht. Het was grauw weer, winderig maar wel droog.

Thuis gekomen zag ik, dat de Tsjechische diesel Martina Sablikova haar vijfde Europese kampioenschap op haar palmares kon bijschrijven. Een bijzondere prestatie voor iemand uit een land zonder enige schaatstraditie. Maar met doorzettingsvermogen kun je heel ver komen!

Na me gedoucht te hebben, keek ik naar de afsluitende ritten van de 10 kilometer. Bekeken rijdend won Sven Kramer ook deze 10.000 meter, doordat hij er voor zorgde om een paar seconden onder de tijd van de voor hem gestarte Belg Bart Swings te blijven.
Door het mogelijke verdwijnen van de 10 kilometer op het EK allround, de afstand, die volgens Olympisch kampioen Piet Kleine de mannen van de mietjes scheidt, is het nog maar de vraag, of recordhouder Kramer aan zijn achtste titel nog een negende toe kan voegen. Mogelijk beleefden we vandaag de afsluiting van een tijdperk met een enorm rijke traditie.

Geen opmerkingen: