vrijdag 9 augustus 2024

Spelen


De historicus Johan Huizinga schreef in 1938 het baanbrekende werk "Homo Ludens". De Latijnse titel betekent de spelende mens en daar werden wij vandaag op diverse manieren mee geconfronteerd. Om kwart over 6 vanmorgen om precies te zijn. De jongste kleinzoon liet duidelijk merken dat hij wakker was en hij deed zijn best om zijn oudere broer te wekken. 
We haalden de tweejarige uit bed en legden hem tussen ons in de hoop, dat hij wellicht nog van plan was om nog even te slapen. Vergeefse hoop.

De spelende mens zat er al jong in en vooral ook heel vroeg. Hij speelde op ons bed en ging er beneden vrolijk mee door, toen wij om 7 uur uit bed stapten. Zijn broer voegde zich een kwartier later in de huiskamer bij hem en samen speelden zij tot we aan tafel gingen voor het ontbijt.

Het spelen ging de hele ochtend door, niet alleen bij ons, maar vanaf half 10 ook in Olympisch Parijs.
Om half 12 kwamen de ouders hun kinderen ophalen. We dronken eerst koffie en thee en om half 1 lunchten we met elkaar. Om een uur of 2 vertrokken onze speelse logeetjes.
Ada vertrok naar een vriendin, waarmee ze had afgesproken, ik deed in een viertal winkels wat kleine maar noodzakelijke boodschappen, waarna ik op deze zomerse dag ging hardlopen. Ik liep een kilometer of 8 langs de rand van de Stevenshof met tweeënhalve ronde door het park van "Ter Wadding".

Na me thuis gedoucht te hebben, keek ik naar de eerste sprint om het goud tussen Harry Lavreysen en de Australiër Matthew Richardson, waarbij de vonken er vanaf spatten. Wat een krachtpatsers.

Om half 7 zagen Ada en ik elkaar op de volkstuin, waar ik de bonen, de oranje pompoenen en het zaaigoed water gaf. Het miniregenbuitje van vanmorgen zette geen zoden aan de dijk.

Daarna plukte ik nog een bakje bramen. Om kwart over 8 reden we naar huis, waar we om half 10 macaroni met snijbonen en yoghurt met muesli en bramen aten. Na het eten zagen we, hoe de hockeydames in Parijs via shoot-outs van China wonnen en daarmee de dertiende gouden medaille binnenhaalden bij deze Olympische Spelen. 

Met 29 gouden, zilveren en bronzen plakken staat Nederland nu in de medaillespiegel op de achtste plaats. We staan daarmee zowaar boven Duitsland. Met deze speelse opmerking wil deze Homo Ludens deze speelse dag afsluiten.

Geen opmerkingen: