donderdag 3 augustus 2023

Landkreis Friesland

De dag begon om 6 uur met een wandeling naar het toiletgebouw. Ada sliep nog rustig door. Om een uur of 7 ruimden we de tent leeg, maar halverwege stopten we om te gaan ontbijten. We wilden voorkomen, dat we zonder eten op reis zouden moeten.

Rond 9 uur zaten we op de fiets en hoorden we, dat het interview met "Vroege Vogels" morgen om half 9 zou zijn.

We hielpen de laatste kampeerders met het afbreken van de tent en met de langzame groep verlieten we de camping in Neuharlingersiel van anderhalve kilometer lengte!
Ver kwamen we niet, want een tweetal eenlingen was zoek. Ik fietste terug naar de camping om vandaar uit te gaan zoeken. Op de camping werd ik gebeld, dat de verlorenen gevonden waren.
Met 4 kilometer op de teller kon de route door Landkreis Friesland naar Wilhelmshafen beginnen.

Over en onder de dijk trapten we naar Harlesiel. Na het passeren van de haven reden we met de wind op kop naar het oosten door naar Carolinensiel. Bij de Wickingerb├Ąckerei namen we met een zevental Luchtfietsers een pauze met o.a. cappuccino en koude chocolademelk en taartjes of koeken op deze warme dag.

Gelaafd begonnen we om 11 uur aan de 20 kilometer door het afwisselende Wangerland door kleine dorpjes over slingerende wegen naar Jever.

Gelukkig waren er stukken met veel bomen langs de weg, zodat we daar schaduw hadden.  In Jever hadden we een schaduwrijke plek onder grote bomen aan een riviertje. Een andere groep Luchtfietsers verliet deze net. Hier aten we ons brood en dronken we water, waarna we werden afgelost door de bezemploeg.

Langs de slingerende Hooksielener Tief slingerden we naar Hooksiel, waar we afbogen naar Sengwarden. Daar zouden we wat gaan drinken, maar helaas was er niets open. In de hitte reden we in arren moede maar door naar Breddewarden en vandaar zigzaggend naar Altenbrunden. In de schaduw van een flat aten we op het gras onze laatste boterhammen in deze voorstad van Wilhelmshafen.
Vrijwel uitsluitend door parken reden we in deze havenstad van noord naar zuid.

We moesten een flinke omweg maken om de Banter See, waar we rond half 5 aankwamen bij het Naturfreunden Haus.

De meeste plekken waren al bezet. We zochten naar een plek om de tent in de schaduw op te kunnen zetten. Om 5 uur stond de tent, waarna we een duik in het brakke water konden maken om te zwemmen.

Na een tijdje met Lodewijk en anderen gepraat te hebben, konden we aan tafel voor de rijst met gemengde groenten. Dat ging er wel in na 75 kilometer fietsen.
Een lokale milieuactivist kwam na het eten. Hij vertelde over het gebrek aan steun onder de bevolking. Slechts weinig mensen zijn in Wilhelmshafen actief in de milieubeweging.
Na de korte lezing was er tijd om het dagboek bij te werken.
Moin!

Geen opmerkingen: