donderdag 31 augustus 2023

BHV

Als bedrijfshulpverlener wordt je geacht om ieder jaar je vaardigheden op peil te houden middels een herhalingscursus. Daar ik bij de Katwijkse bibliotheek al BHV-er was kan ik bogen op ruim een kwart eeuw ervaring.

Ook bij de Leidse IJshal was ik als vrijwilliger bedrijfshulpverlener. Bij IJshal De Vliet ga ik daar mee door. Dus ook met de herhalingscursussen. Vandaag was deze in de brandweerkazerne van Voorschoten.

Met de ijsmeester en 7 vrijwilligers, waarvan diverse nieuwe, volgden we de gevarieerde dagcursus, die oud-brandweerman Wim voor ons in elkaar had gezet. Er was veel ruimte om te oefenen. Dat deden we dan ook volop. 

Zo oefenden we de buikstoot, die vroeger de Heimlich-greep heette, maar die term mag tegenwoordig niet meer gebruikt worden. Zo passeerden diverse oefeningen de revue, veelal gepaard gaande met prikkelende vragen. Ook heb brandje blussen werd geoefend.

Heb ik veel nieuws geleerd? Nee, maar de kracht van een herhalingscursus zit hem in de herhaling. Je haalt alles weer even naar boven. En soms moet je het veel sneller gebruiken, dan je lief is.


Vorig jaar hadden we op maandag de herhalingscursus en moesten we op dinsdag al handelend optreden om het geoefende in de praktijk te brengen. We wisten precies, wat we moesten doen en minstens zo belangrijk, wat we moesten nalaten....

Wat dat aangaat ben je als BHV-er liever lui dan moe!

Als fietser ligt dat anders. In augustus heb ik 820 kilometer weggetrapt, waarmee het totaal in 2023 op 7360 kilometer is gekomen. De 10.000 kilometer komt weer in zicht.

Geen opmerkingen: