woensdag 16 augustus 2023

Westerwolde


We werden na elkaar wakker. Ik was al naar het toilet geweest, toen Ada om half 7 ontwaakte. Vandaag zouden we door Westerwolde fietsen. Naeen korte woordenwisseling braken we de tent af en aten aan de picknicktafel op veld 23. Om kwart voor 9 reden we de mooie camping "Noorderloo" af.
Via Vriescheloo fietsten we naar Veele, waar Roel van Duijn ooit biologische boer was.
Door Ter Wupping koersten we op Smeerling af, een beschermd dorpsgezicht van een tiental mooie authentieke boerderijen.


Hier sloegen we af voor een mooie zigzagroute door het dal van de Ruiten-Aa.


Een afwisselende tocht langs deze beek met zijn natuurlijke begroeiing en de enorme akkers van de Groninger boerderijen.

De aardappelvelden waren nu een bloemenzee.

Onder licht gespetter bereikten we het vestingstadje Bourtange
In dit levend openluchtmuseum zagen we een donkere lucht en hoorden we het gerommel.

In "'t Oal Kroegie" namen we binnen een cappuccino, een warme chocolademelk en 2 stuks aardbeiencheesecake. De bui trok grotendeels langs Bourtange, dus wij wandelden rustig over de aarden wallen en door de straatjes met monumentale gebouwen alom.

Waar je ook keek, het straalde historie uit. Zelfs de toiletten op de aarden wallen.


Na een uurtje in Bourtange doorgebracht te hebben, verlieten we haar door de poort. Dat deden we niet op het juiste punt, waardoor we op de Duitse grens belandden.
In gelid maakten we "Rechtsomkeer!!!"

Zo kwamen we, na onze regenpakken aangetrokken te hebben, bij het Ruiten Aa-kanaal. Over een gevaarlijk fietspad kwamen we in Jispingbourtange uit, waar we wat brood aten.
Een mooie tocht door de bossen volgde, waarbij we door het mooie Ter Borg kwamen. Daar reden we over de heide.
Bij Ter Wisch stuitten we op een bord met Breedwisch, een begrazingsproject met grote runderen. Door een bosrijke omgeving knokten we met de wind tegen naar Ter Apel
In het centrum van dit door het asielzoekerscentrum bekende grensdorp schuilden we onder een afdak voor een korte maar hevige onweersbui. 

Met de boodschappen vertrokken we naar het klooster. Op een bankje aten we wat brood.
Daarna vertrokken we voor de lange weg langs de kanaaltjes naar Emmen. Bij Nieuw-Weerdinge verlieten we Westerwolde en reden Drenthe binnen.

Het landschap was hier open, dus we hadden meer tegenwind. Via Weerdinge kwamen we Emmen binnen. Bij "Rue de la Gare" dronken we een cappuccino en een jus d'orange, voordat we bij het station de Saksenroute oppikten.

Door de bossen ten westen van Emmen klommen en daalden we lichtjes tot we bij Erm naar de camping bij her Ermse strand fietsten. Tevergeefs. De camping was gesloten.

We belden naar camping "Pieterom" in Sleen, waar wel plek was. In de 4 kilometer er naartoe slaagden we erin om elkaar kwijt te raken! Een wielrenner bracht me op de juiste route, waarna we om 7 uur onze tent opgezet hadden na 95 kilometer fietsen.

We reden naar "Venezia", waar we een pizza aten met een biertje en een wit wijntje.

Geen opmerkingen: