vrijdag 4 augustus 2023

De wasmand

Af en toe bezoek ik de site van DIOS in Nieuw-Vennep, waar ik in mijn jeugdjaren heb gevoetbald. Daar trof ik onlangs een  ingezonden brief van Jan Schrama onder de kop "Degradatie naar weer degradatie? - Opgeruimd staat netjes".
Hij vergelijkt daarmee Paris Saint-Germain, dat topvoetballers bij de vleet kan kopen, maar nooit een echt team wil worden, met de eenheid, die Jumbo-Visma in de Tour de France uitstraalde.

Het succes is volgens Merijn Zeeman gebaseerd op het boek "LEGACY" van The All Blacks.

In het Nederlands heet dit boek  van James Kerr "Onverslaanbaar".

Eén van de lessen is: Laat de kleedkamer schoon achter. De kern is, dat de oudere spelers de normen en waarden doorgeven aan de jongere generatie. Zo gaan we met elkaar om: "Als je je shirt uittrekt, gooi je het niet omgekeerd in de was. Als je allemaal je shirtjes niet netjes aan degene geeft, die je was doet, geef je aan, dat je het niet belangrijk vind, wat hij doet. Terwijl het voor iedereen een kleine moeite is om je shirt op een normale manier in de was te doen."

"De degradatie van DIOS 1 klopt ook met de filosofie van The All Blacks. Ik was iedere maandagochtend in de kantine, als iemand bezig was met de was van de DIOS-selectie. Iedere week hoorde ik de klacht, dat de meeste kleding binnenste buiten zat en eerst goed moest worden gedaan, voordat het in de wasmachine kon. De spelers van de DIOS-selectie gaven daarmee aan, dat zij zichzelf veel beter achten, dan degene die hun spullen wast."

"Het begin van geen eenheid. Succes is geen samenraapsel van individuele mensen, maar een blok, dat een zo groot mogelijke eenheid vormt. Dan word je een Jumbo-Visma, waarin de sterrijder Wout van Aert zich wegcijfert en dat als een automatisme opbrengt en daardoor nooit de eenheid in de ploeg in de weg zit."

Hoewel schaatsen een individuele sport is, zag je de afgelopen weken toch de eenheid bij het klussen in IJshal De Vliet.

Iedereen deed zonder morren, wat er van hem of haar gevraagd werd.

Het aantal vrijwilligers varieerde enorm per dag, maar niemand voelde zich te groot voor de klus, die gedaan moest worden.

Het resultaat is, dat we ver voorliggen op het schema. De les van de wasmand is door de schaatsers goed begrepen!

Maar ja, je hebt er altijd wel iemand, die de kantjes er vanaf loopt. Sterker nog, ééntje die er bij ging zitten! Dat moet hij niet te vaak doen, want voor je het weet beschouwt men hem dan als een kantklosser.

Geen opmerkingen: