vrijdag 11 oktober 2024

1 minuut stilte

Gisterenmiddag gaf ik de eerste schaatsles voor kinderen van de IJVL  in het seizoen 2024-2025. Daar ik vanmiddag in IJshal De Vliet eenzelfde groep had, had ik het met de lesvoorbereiding eenvoudig gehouden: ik gaf deze schaatsles tweemaal.

Gisteren gaf ik deze les voor 6 kinderen, vandaag voor het dubbele aantal. Dat is wel een aardig verschil. Maar het grootste verschil was het beginnen van een schaatsseizoen met een minuut stilte, want dat was het voor de meeste kinderen vandaag. 

Zelf geef ik al 33 jaar training, maar dit had ik nog nooit meegemaakt. Gelukkig, want het plotselinge verlies van een collega-trainer, die jarenlang op hetzelfde uur lesgegeven heeft, hakt er toch wel in. De minuut stilte voor Joost Wösten door trainers, kinderen en aanwezige ouders was door ruim 100 aanwezigen indrukwekkend. 
Na het korte herdenkingsmoment begonnen we aan de schaatsles. Eerst werden de groepen ingedeeld, waarna ik met een twaalftal kinderen begon met de basishouding, een rondje rijden om te kijken welke oefeningen het eerst aan bod moesten komen. 

Ik begon met een rondje stampen, daarna fietsen, op de racefiets en tenslotte met de clownsstap. Het doel: de druk op de hak van de voet krijgen, waardoor je beter gaat glijden.
Via de vogelverschrikker kwam de valbeweging erbij. De kinderen gingen al een stuk sneller schaatsen. We sloten de eerste schaatsles af met het échte vallen op het ijs. Veilig vallen wel te verstaan.

De fundamenten zijn gelegd, waarop we kunnen gaan bouwen aan de schaatstechniek van deze nieuwe lichting kinderen.

Geen opmerkingen: