dinsdag 15 oktober 2024

Gijon

Na een goede nachtrust werden we in regenachtig Asturias wakker. Het zicht op de bergen rondom was duidelijk minder. Het gebruikelijke hardlopen stelde ik maar uit. We ontbeten eerder, daar we naar Pola de Laviana zouden gaan. Het zonnetje brak net door toen we in de auto stapten.

Door een smal dal met steil oprijzende hellingen reden we naar dit voormalige mijnwerkersstadje, waar begin september de geneutraliseerde start van de Vuelta-etappe naar Covadonga was.


We wandelden naar het park waaromheen de weekmarkt was. De stoffenkraam was er echter niet. We kochten op de markt wat groente en fruit en tuften naar Gijon.

Door de mijnstreek reden we naar de kust toe, waar het na het zonnige Pola de Laviana zwaar bewolkt en winderig was. Siebe en Ana hadden een afspraak in Gijon. Wij gingen wat drinken in een café: cappuccino, colacao en 2 croissantjes erbij.
Daarna dwaalden we in wisselvallig weer naar een uitgebreide stoffenwinkel, die echter om half 2 al sloot. Zodoende hadden we geen tijd om uitgebreid te kijken met Siebe en Ana. Er was echter nog een "El Mundo" in Lugones. Op weg naar huis zouden we er naar toe gaan.

Voor die tijd zouden we een menu del dia nemen in Gijon. Langs het strand, dat grotendeels onder water stond, dwaalden we door het centrum van deze havenstad om plaats te nemen bij "La Comtienda".

We konden uit veel gerechten kiezen. Ik koos voor de Asturiaanse bonenschotel en zeebaars. Met een tapbier erbij en een ijsje toe was het een flinke maaltijd voor een schappelijke prijs.  Onder het eten keek ik naar het werk van een Spaanse Escher.
Op de terugweg reden we naar Lugones, waar we bij "El Mundo" gordijnstof kochten. We reden via Nava, waar we nog wat boodschappen deden, terug naar huis. Daar plukte ik nog een bakje frambozen.
Ada maakte vijgenjam en kookte daarna pompoensoep. Deze laatste aten we bij het avondmaal, die we met brood en kaas tot ons namen met kefir als toetje.

Voor het slapen gaan las ik nog een stukje in "Musch" van Jean-Marc van Tol.

Geen opmerkingen: