maandag 21 oktober 2024

Firma List & Bedrog

Populistische partijen zijn de laatste jaren in de mode. Kenmerkend voor deze partijen is, dat ze de kiezers naar de mond praten met beloften, waarvan ze weten, dat ze die niet na kunnen komen.

Dat hindert hen ook niet. Zolang het maar veel stemmen oplevert. In Alphen aan den Rijn voldoet een partij volledig aan het profiel: Nieuw Elan. De grootste partij in de gemeenteraad heeft alles uit de kast gehaald om een 333-meterbaan in Leiden te torpederen.

Zelfs een plan van de Alphense ijsclubs om het ontbrekende bedrag voor hun rekening te nemen als de gemeente garant zou staan werd door de saboteurs De Jeu en Schotanus vakkundig om zeep geholpen. De 333-meterbaan was definitief van de baan.
Met stomme verbazing nam menig schaatser kennis van een plan uit het nieuwe collegeprogramma van Alphen aan den Rijn na de verkiezingen van 2022. Ineens kwam men op de proppen met een mobiele 400-meterbaan.

Nu heb ik geleerd, dat je mensen, die de boel al een keer belazerd hebben, niet zo gauw meer moet geloven. Dat deed ik dan ook niet en al helemaal niet, toen ik las, wanneer de opening van de mobiele baan gepland stond: oktober 2023. In de maand, dat IJshal De Vliet officieel geopend werd!

Zelden heb ik zo'n schoolvoorbeeld van een doorgestoken kaart aanschouwd.

Maar vroeg of laat zou de mededeling van de Firma List & Bedrog komen, dat de mobiele baan van de baan was. De verkiezingsbelofte van Nieuw Elan was nooit serieus bedoeld. Omroep West kwam op 17 oktober met deze te verwachten beslissing met een artikel onder de naam "Geen plek voor ijsbaan".


ALPHEN AAN DEN RIJN - 'Triest.' Zo noemt voormalig Elfstedentocht-winnaar Henk Angenent het besluit van de gemeente Alphen aan den Rijn om de komst van een mobiele ijsbaan te schrappen. Terwijl dat juist een verkiezingsbelofte was van de grootste coalitiepartij, Nieuw Elan. 'Een heel grote gemiste kans.'
Nadat de lokale partij Nieuw Elan in 2022 als winnaar uit de gemeenteraadsverkiezingen kwam, werd het ambitieuze plan zelfs letterlijk opgenomen in het coalitieakkoord. Alphen zou een overdekte, verplaatsbare 400 meterbaan krijgen. Bedoeld voor schaatsclubs, maar ook voor schoolkinderen.
Dat plan is inmiddels dus in de ijskast gelegd. Achterliggende reden: de beoogde exploitant wil alleen een schaatsbaan die het hele jaar open is, maar volgens de gemeente zijn daar geen mogelijkheden voor. Dieper wil wethouder Gert Jan Schotanus (Nieuw Elan) er vooralsnog niet op ingaan.
De initiatiefnemer wél. 'Er is in Alphen geen plek voor een ijsbaan', luidt de conclusie van Tijs Nederlof, die al sinds 2013 een mobiele schaatsbaan in Rotterdam exploiteert. 'Wij willen iets neerzetten waar ook in de zomer gebruik van kan worden gemaakt. Daar is ons concept op gestoeld.'
Voor een mobiele ijsbaan zou de gemeente minstens één miljoen euro moeten betalen. Eenzelfde bedrag zou de initiatiefnemer dan meebrengen. 'Het raakt ons te hard om een schaatsbaan jaarlijks op en af te bouwen', verklaart Nederlof waarom het plan van tafel is verdwenen.

In kannen en kruiken

Tot grote teleurstelling van Henk Angenent, oud-Alphenaar en winnaar van de laatst verreden Elfstedentocht in het jaar 1997. 'Ik heb een paar keer met de wethouder en ambtenaren gesproken, in een soort ambassadeursrol. Maar ze konden gewoon geen plek vinden. Doodzonde, natuurlijk.'
Zelf rijdt hij 's winters regelmatig zijn rondjes op de schaatsbaan in Rotterdam. 'Het was al in kannen en kruiken, alleen de locatie moest er nog komen. Misschien komt er ook wel een klein beetje onwil bij kijken, al ga ik dan wellicht een beetje hard door de bocht.'
'We vinden het ontzettend jammer, maar we snappen het wel', reageert Nieuw Elan-fractievoorzitter Frans Langerak. Voortschrijdend inzicht, zo bestempelt hij het besluit om voor nu een streep door het plan te halen. 'Dit is niet het moment. De tijd en de omstandigheden hebben ons ingehaald.'
Bij de grootste schaatsclub van Alphen, STC De Rijnstreek, wordt gelaten gereageerd. 'Jammer', vindt voorzitter Benjamin van Dolder het nieuws. Tegelijkertijd wijst hij erop dat zijn clubgenoten vrolijk verder blijven schaatsen in Leiden. Veel meer wil Van Dolder niet kwijt over de kwestie.

'Luchtballon' en 'dooie mus'

Begin 2020 bleek een meerderheid van de gemeenteraad al niet warm te lopen voor de komst van een mobiele ijsbaan. Zo suggereerde GroenLinks dat Nieuw Elan een luchtballon voor de verkiezingen opliet en beweerde CDA dat Alphenaren blij werden gemaakt met een dooie mus.
Toch vindt Langerak niet dat zijn partij een belofte aan de kiezer heeft gebroken. 'Een aanzienlijke investering zouden we voor lief nemen, als zou blijken dat het een haalbaar plan was. Dat blijkt nu niet zo te zijn. Het idee is goed, alleen de tijd niet.'
Hoewel het plan voorlopig van tafel verdwijnt, geeft hij de hoop nog niet op. Langerak sluit niet uit dat Alphen op termijn alsnog een schaatsbaan krijgt. 'We hadden het niet voor niks in ons verkiezingsprogramma. Het is nu beter om op de pauzeknop te drukken, maar we hebben het niet gedeletet.'
Wat initiatiefnemer Nederlof betreft, is die hoop intussen vervlogen. Al valt er altijd te praten als er tóch een locatie beschikbaar komt, voegt hij eraan toe. Angenent: 'Ik hoop echt dat er ergens in West-Nederland een schaatsbaan komt. Friesland heeft er nu twee. Dan zou het hier toch ook moeten kunnen?'

Het moge duidelijk zijn. Het plan voor een mobiele ijsbaan in Alphen was bij voorbaat gedoemd te mislukken. Het was dit keer niet trekken aan een dood paard, maar trekken aan een dooie mus.
Maar ja, wat verwacht je anders van de Firma List & Bedrog?

Geen opmerkingen: