woensdag 2 oktober 2024

Lekker eigenwijs!


Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar "Lekker eigenwijs!" Het thema is overduidelijk geïnspireerd door de gedichtenbundel "Ik ben lekker stout!" van Annie M. G. Schmidt, genoemd naar het gelijknamige gedicht.

(Klik op onderstaande tekst om deze te vergroten)

Het thema is mij uit het hart gegrepen. Mijn directeur noemde mij een jaar of 5 geleden "Een eigenwijze stijfkop" en ik was het helemaal met hem eens!
Mocht u mij deze Kinderboekenweek op eigenwijs gedrag betrappen, dan zal ik u niet tegenspreken.

Dat houdt echter niet in, dat ik niet soepel kan zijn. Integendeel zelfs!
Daarbij hou ik deze wijze spreuk voor ogen: "Wie altijd het been stijf houdt, komt niet ver!"
En daar ik als duursporter juist graag ver wil komen, heb ik me gisterenavond ingeschreven voor de Leiden Marathon op 11 mei 2025.

Nu is er de laatste tijd een discussie ontstaan over de trainingsarbeid van de deelnemers aan de marathon. Waarbij het opviel, dat vooral jongeren zichzelf nogal eens overschatten. 

Nu kan ik met 69 levensjaren niet meer onder deze categorie geschaard worden. Maar ervaring telt ook, juist bij de lange afstanden. Trainingsmaat Frits van Huis omschreef het eens zeer treffend: "Ervaring is vooral weten, wat je niet moet doen!"

Uit eigen ervaring weet ik, dat te weinig trainingsarbeid afgestraft kan worden. Een mislukte Elfstedentocht was daar voor nodig. Ik zal de laatste zijn, die de jongeren hun kans op falen te misgunnen. 

Hierdoor leren ze juist wijze levenslessen.

Zelf heb in de afgelopen 2 weken in Asturias flink doorgetraind. Nadat we gisterenavond thuisgekomen waren, heb ik vandaag 8 kilometer gelopen in echte herfsttemperaturen.

Ik maak mijn eigen trainingsschema's. Lekker eigenwijs!

Geen opmerkingen: