We hadden mijn oudste zus Annie voor haar verjaardag een bezoek aan de tentoonstelling "Van God los?" in het Catherijne Convent in Utrecht. Samen met Robert en Jane, die Ada en mij hadden uitgenodigd voor een concert van "The Analogues", gingen we naar de Domstad toe.
Vanaf Utrecht Centraal wandelden we het centrum in, waar we wat onverwachtse hoekjes bezochten.
Na een blokje om in de buurt van het Domplein zochten we een terrasje in de schaduw, waar we konden lunchen. Terwijl we bijpraatten genoten we van de verschillende gerechten op het terras van "Loof".
Na het heerlijke eten wandelden we met een kleine omweg naar het Catherijne Convent, waar we "Van God los?" bezochten. De tentoonstelling ging over de enorme veranderingen in het geloof in de jaren '60.
Godfried Bomans, de tijdens zijn leven populaire katholieke schrijver, was middels televisiemomenten prominent aanwezig, terwijl ook Wim Sonneveld te beluisteren was.
Ook monseigneur Bekkers van Den Bosch, die in bedekte termen "de pil" toestond, kreeg een ruime plaats op deze tentoonstelling. Een uitzending met hem op de televisie zorgde voor de uitdrukking "iets lekkers van Bekkers".
Het was op mijn verjaardag een feest van herkenning. De verandering van het traditionele katholicisme naar de beatmis voltrok zich in een tijdsbestek van een jaar of 5 met het Tweede Vaticaanse Concilie als katalysator. Ons eigen "Oktopus" was één van de vele jongerenkoren, die in die jaren zijn opgericht.
Het waren de jaren van protest en maatschappelijke onrust. Dat kwam nadrukkelijk in beeld.
Het voor die tijd onmogelijke gemengde huwelijk werd vanaf halverwege de jaren '60 mogelijk.
Als ervaringsdeskundigen kunnen wij zeggen, dat het ons goed is bevallen. We hebben dan ook 4 kinderen.....
De kunstuitingen waren soms zeer raak!
Van God los? is in één foto samengevat. Een hippie in priesterkleding, dat in een tweedehands kledingwinkel voor een prikkie op de kop is getikt. De foto is gemaakt bij het fameuze popfestival in Kralingen.
We sloten de tentoonstelling af met Jasperina de Jong.
De veranderingen werden door het Vaticaan in de jaren '70 teruggedraaid middels veel conservatieve bisschopsbenoemingen. Veel katholieken voelden zich hier niet meer bij thuis en verlieten één voor één de kerk. Zij zijn daarmee echter niet noodzakelijkerwijs van God los.
Wat dat aangaat is het geloof net muziek. Je kunt de muzieknoten lezen, maar het gaat er juist om, wat tussen die noten zit!
Dat ongrijpbare, het mysterie, of je het God noemt, liefde of wat anders, daar gaat het om bij deze levensvragen. Van der Graaf Generator wist dit treffend te verwoorden: "Somehow there must be more."
En dat zullen we in ons leven nooit doorgronden!
Na in het Catherijne Convent nog wat gegeten en gedronken te hebben, wandelden we nog een tijdje rond door het warme Utrecht.
Daarbij zagen we een aankondiging van de start van de Vuelta a España op vrijdag 19 augustus in Utrecht.
We zagen een plataan uit de 19e eeuw in een hofje.
We kwamen bij een smalle slingerende gracht. Dit was in de Romeinse tijd de Rijn.
Ook passeerden we de straat, die best wat prominenter gepresenteerd mag worden.
We sloten ons bezoek af op het terras van "Uno" aan de Oudegracht.
Het puzzelen hoe we de tapasgerechten konden bestellen, liet ik aan anderen over. Ik keek intussen naar de uitslag van de tijdrit over 40 kilometer in de Tour de France. De groene, de gele en de witte trui stonden op de 3 bovenste plekken.
Het leuke van tapasgerechten is, dat je ze makkelijk met anderen kunt delen. We hadden een gezellige maaltijd met elkaar.
In de warme avondlucht wandelden we terug naar Utrecht Centraal, vanwaar we naar Leiden treinden. Thuisgekomen konden we kijken naar "Beatlemania".
Het was een waardige afsluiting van een, in het kader van "Van God los?" gesproken, gezegende verjaardag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten