donderdag 30 juni 2022

Friday on my mind

Eén van de popliedjes, die de hele dag in je hoofd kunnen blijven hangen, is "Friday on my mind" van "The Easybeats".

Vandaag had ik dit gevoel de hele dag, maar om een andere reden. Onze oudste kleinzoon was ziek en daar de beide ouders iets af moesten maken voor hun werk. Dus opa ging vanmorgen om 7 uur op de fiets naar Leiden Centraal om naar Rotterdam te treinen.
Normaal gesproken passen we op vrijdag op, dus ik had de hele dag het vrijdaggevoel.

Ondanks het aangename zomerweer bleef ik echter vrijwel de hele dag binnen, maar dat had ik er wel voor over. Ik was in aangenaam gezelschap.

Om 5 uur fietste ik naar Rotterdam Centraal. Daar begon de aangekondigde regenbui. Een langdurige, maar vergeleken met maandag stelde het niet zoveel voor.

Vanaf Leiden Centraal fietste ik naar het huis van mijn schoonouders, waar mijn vrouw gekookt had. De tuinbomen van eigen tuin smaakten prima, net als de aardbeien in het toetje.
Met de bijna 30 kilometer fietsen van vandaag kwam het maandtotaal uit op 1000 kilometer. In het eerste halfjaar van 2022 heb ik 4800 kilometer weggetrapt.

Voor het streven om ook dit jaar 10.000 te fietsen, heb ik nog 5200 kilometer te gaan. Dat moet wel lukken. In Asturias stelde mijn versie van de Vuelta a España niet zoveel voor.
We gaan het in de tweede helft van 2022 zien.

woensdag 29 juni 2022

De ooievaars van "De Horsten"

Het was vandaag en gisteren prima zomerweer.

Voor een pensionado een goede reden om flink wat kilometers te maken. Met allerlei ritten reed ik de afgelopen 2 dagen in totaal 92 kilometer. Met de 70 kilometer van afgelopen maandag, die enigszins in het water viel, kom ik op 162 kilometer in 3 dagen. Een gemiddelde van 54 kilometer per dag.

De langste rit was gisteren naar de volkstuin en vandaar via de duinen naar Katwijk, waar ik een jarige collega een 100% Leids cadeautje bracht.

Via Valkenburg reed ik terug naar de Stevenshof.
Op weg naar de volkstuin moest ik bij de Kenauweg omrijden. De weg was met rood-witte linten afgezet. Later las ik, dat het om een gevonden handgranaat bij bij een bedrijfspand ging. 
Uit betrouwbare bronnen heb ik vernomen, dat de politie een dader in het vizier heeft....

Vanmorgen bracht ik Ada's fiets naar fietsenmaker Van Vliet in Noord-Hofland. Na een stukje wandelen fietste ik naar de Leidse Boerenmarkt. Normaal een routinehandeling, maar deze dagen moet je af en toe over je schouders kijken of je niet wordt gevolgd wordt door een kolonne tractoren.


Na de boodschappen thuis gebracht te hebben fietste ik naar de nieuwbouw van Zwembad & IJshal "De Vliet".

Langs de Oostvlietweg tapte ik naar de Vlietlanden om de Vogelplas aan de oostzijde te passeren. Voor de natuurijsschaatsers heb ik een teleurstellende mededeling.

De oorzaak hiervan is duidelijk.

Via de Kniplaan, de Noortheylaan en de Horstlaan fietste ik naar de Landgoederenroute en vandaar naar de volkstuin. Ter hoogte van "De Horsten" zag ik in een pas gemaaid weiland een tiental ooievaars lopen, waarvan een zestal dichtbij genoeg om op de foto te zetten.

Nu zijn "De Horsten" eigendom van het Koninklijk Huis. Mochten er binnenkort mededelingen gedaan worden door het Huis van Oranje over het onderbreken van de studie van Prinses Amalia aan de Universiteit van Amsterdam, dan weet u alvast, welke mededeling er gaat komen....

Reconstructie van 333m.nl

Afgelopen zaterdag publiceerde ik mijn Team 333m.nl onder voorbehoud.

Dat voorbehoud was niet voor niets, want de afgelopen dagen vielen maar liefst 4 van de renners om uiteenlopende redenen af. Een goed opgebouwd team viel dus in duigen.

Maar goed, dat hoort bij de sport. Je moet niet uitgaan van het ideaalplaatje, maar handelen naar wat zich op het moment voordoet. Dus verving ik de met zorg uitgekozen Hayter, Hirschi, Hermans en Simmons. Vooral de Britse sprinter sloeg een flink gat in mijn strategie.
Een goede sprinter en tijdrijder voor maar 7 punten was niet voorhanden. De keuze was om te gaan voor wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna, die verder niet veel uitslagen zal rijden, of voor Brandon McNulty, een goede allrounder, die kans maakt op de witte trui van het jongerenklasement.

De 3 andere reserves zijn ook aanstormende jongeren. De Noor Andreas Leknessund, de Italiaan Nicola Bagioli en de Fransman Mathieu Burgaudeau. U ziet het, met een tweetal Mathieu's hoop ik een toontje hoger te zingen.

De jeugd moet het gat, dat valt bij de sprintetappes, opvangen. Maar in deze Tour de France zitten veel heuveletappes, dus ik schat in, het aantal massasprints dit jaar betrekkelijk laag zal zijn. Dit wordt een Tour voor avonturiers.

dinsdag 28 juni 2022

Uitgestelde droogtraining

Gisterenavond viel de droogtraining letterlijk in het water. Ik wist, dat de meeste deelnemers aan de droogtraining van de IJVL op vakantie waren, dus ik liet een appje uitgaan, of er nog iemand zou komen. Dat bleek niet het geval te zijn, dus ik liet als trainer de schaatsplanktraining vervallen. Om nou in mijn eentje de training aan mezelf te gaan geven....

Vanmorgen kwam de herkansing. Mijn vrouw ging zwemmen in het Valkenburgse meer en fietste erheen. Ik liep de 2 kilometer er naar toe, waarbij ik kon genieten van het zomerse uitzicht.

Terwijl Ada in het meer heen en weer zwom, deed ik een serie droogtrainingsoefeningen.

Ada deed met me mee, want ze zwom met droog haar.

Terwijl ik op het strandje heen en weer liep, zag ik een vis liggen.

Zo konden mijn vrouw en ik na de training meteen aanschuiven voor een goed ontbijt.

maandag 27 juni 2022

Wolkbreuk

Het was vanmorgen prima weer om te gaan fietsen, ondanks de aangekondigde regen van vanmiddag.

In wielerkleding met een zweethemd fietste ik naar Hoofddorp, waar ik op bezoek ging bij Bas en Nel.
Rond het middaguur fietste ik naar Nieuw-Vennep, waar ik in mijn geboortehuis Leo en Joke bezocht. Ik lunchte met hen, waarna ik op de fiets stapte om te proberen voor de aangekondigde bui binnen te zijn. 

Welnu, dat lukte niet helemaal. Of beter gezegd, helemaal niet. Niet dat ik bang ben voor een regenbui, maar fietsen in een onweersbui vind ik niet zo geslaagd.

Welnu, ik kreeg ze allebei. Ter hoogte van De Kaag begon het te spetteren, bij Sassenheim ging het zo hard, dat ik mijn jas aantrok. In de verte hoorde ik het gerommel van het onweer.

Bij Oegstgeest was het een complete wolkbreuk. Het fietspad stond volledig blank en af en toe leek het wel, of je door een beek reed.

Doorweekt als ik inmiddels was, probeerde ik zo snel mogelijk naar huis te fietsen. Tot ik een leegstaand bushokje zag, waar ik kon schuilen. Als de lichtflits van de bliksem binnen 3 seconden gevolgd wordt door een flinke donderslag, is dat geen overbodige luxe.

Mijn vrouw, die op dat moment op de volkstuin was, schuilde in het schuurtje.

Zij vertelde later, dat het water van de vijver zo hoog kwam, dat die waterspiegel samenvloeide met die van het terras. 
Zelf had ik een flinke cooling down. Kletsnat stond ik minstens een kwartier, terwijl de temperatuur in korte tijd 7 graden daalde.

Enigszins verkleumd fietste ik de laatste 5 van de 60 kilometer naar huis, terwijl het minder hard regende en het onweer verder noordwaarts trok. 

Het was een heuse wolkbreuk. Zo mag je het wel noemen, als in een uur tijd ongeveer het halve maandgemiddelde aan neerslag naar beneden komt zetten.

zondag 26 juni 2022

Hannes Boogaard

Gisterenavond was er een uitzending van Nederland op film met de pakkende titel "Ja en amen". De uitzending is te zien door HIER TE KLIKKEN.
Het ging over het geloofsleven in onze jeugdjaren, waarbij het Rijke Roomsche leven tegenover het sobere Calvinisme werd gezet aan de hand van amateurfilmpjes. Een feest van herkenning. 

Aan het eind van "Ja en amen" kwam het bijzondere verhaal van Hannes Boogaard ter sprake, die in de Tweede Wereldoorlog 70 joden in zijn kleine boerderij aan de Sloterweg in Nieuw-Vennep heeft laten onderduiken.

Deze moedige gereformeerde man, die de Bijbel van kaft tot kaft kende, handelde uit geloofsovertuiging.
"Schaf raad, geef een beslissing,
Maak op de volle middag uw schaduw als nacht,
Verberg de verdrevenen,
Verraad de vluchtelingen niet."
(Jesaja 16, vers 3-4)

Een uitgebreid hoofdstuk over het leven van de onverschrokken Boogaard, die zijn goede daden met de door moest bekopen in Sachsenhausen op 15 februari 1945, is te lezen in "Wacht binnen de dijken" van Cor van Stam, verzetsleider in de Haarlemmermeer.

Nu ben ik als kind diverse keren in de desbetreffende boerderij geweest. Jaap Bone, die in het huis woonde, was een jachtvriend van mijn vader.
Dat "Ja en amen" een feest van herkenning zou zijn, dat had ik wel verwacht. Maar zoveel herkenning....?

Roerdomp

We hadden vandaag een rustige dag, waarbij ik op een tweetal bijzondere natuurverschijnselen ben gestuit.
De eerste was aan het eind van de ochtend, toen ik met mijn vrouw naar de Leidse binnenstad fietste. Ter hoogte van "Ter Wadding" was het fietspad volledig geblokkeerd. Er was een boom op gevallen.

Het zag er net zo uit als na Eunice. De gevallen boom was om de hoek van de boom op deze foto.

Nu had ik een maand na de storm een unheimisch gevoel, toen mijn oog op de betreffende boom viel. Ik vond deze te veel naar het fietspad overhellen.

Maar langzamerhand verdween dit onheilspellende voorgevoel. Dat deze boom een risico zou vormen bij stormen, leek mij logisch, maar vandaag was het gewoon rustig zomerweer.

Toen we terugkwamen uit de mooie Leidse binnenstad, had de brandweer het fietspad vrijgemaakt door deze in stukken te zagen.

Het gevaar van de desbetreffende boom is geweken.

's Middags fietste ik vanaf de volkstuin naar huis langs het Valkenburgse meer. Uit de rietkragen vloog een grote bruingele vogel op, die een combinatie leek van een reiger en een aalscholver. Gezien de plek vermoedde ik, dat het een roerdomp was. 

Thuisgekomen zocht ik het op de computer op. Het bleek inderdaad de roerdomp te zijn.

Voor het eerst van mijn leven had ik deze goed gecamoufleerde moerasvogel gezien.

zaterdag 25 juni 2022

333m.nl onder voorbehoud

Deze week stond de Nederlandse televisie in het teken van het fietsen. Allereerst was er een uitzending van Andere Tijden over ons trouwste vervoermiddel. KLIK HIER.

Gisterenavond stelde Gregory Sedoc zich de vraag, waarom sinds Joop Zoetemelk in 1980 geen enkele Nederlander de Tour de France gewonnen heeft? KLIK HIER.
Vrijdag begint in Kopenhagen de Tour de France.

Na een drietal dagen op Sjealand en Jylland verhuist het peloton naar Frankrijk, waar de Tour wordt hervat.

Het is ook weer de tijd van de vele Tourspelen, waarbij mensen proberen hun vrienden of collega's te overtroeven. Zelf doe ik al een kleine 20 jaar mee met Ploegleider

Vorig jaar eindigde 333m.nl als vijfde, nadat deze ploegleider zowaar één dag de gele trui aan mocht trekken.

Natuurlijk gaat het nergens over, maar is het gewoon leuk om te doen.

Als je meespeelt, volg je de wielerwedstrijd veel intenser en hoop je, dat "jouw" renners het buitengewoon goed gaan doen.

Zoals gebruikelijk speel ik open kaart en maak de samenstelling van 333m.nl vooraf bekend op deze blog. Deze traditie hou ik in stand.

Dit jaar is het wel onder voorbehoud. Normaal gesproken is wielrennen al een sport met de nodige risico's.

Dit jaar komt daar de terugkeer van corona in het wielerpeloton bij.

Tijdens de Giro d'Italia heb ik kunnen zien, wat de gevolgen zijn van medisch ongemak, toen mijn 3 kopmannen alledrie de Ronde van Italië moesten verlaten vanwege medisch ongemak.

Met dit in het achterhoofd doe ik aan risicospreiding.

Dit houdt in, dat ik het nuchtere Nederlandse gezegde in gedachten houd: men moet nooit al zijn eieren in één mand stoppen.

Dit houdt in, dat ik maximaal 2 renners per ploeg selecteer. Dit leidt tot de volgende wielerploeg van 333m.nl.

Dit zorgde ervoor, dat van de Jumbo-ploeg kopman Primoz Roglic afviel. De Sloveen is 5 punten duurder dan medekopman Jonas Vingegaard, die vorig jaar tweede werd in de Tour. Rittenkaper Wout van Aert is de tweede Jumboman.

Tweevoudig Tourwinnaar Tadej Pogacar is uiteraard ook aangetrokken, ook al kost hij 20 van de 100 punten, net als de Australiër Ben O'Connor, die vorig jaar als derde op het erepodium stond. Aanvaller pur sang Mathieu van der Poel stond bij mij uiteraard ook op het wensenlijstje.

De tweede Nederlander is Dylan van Baarle, de tweede Ineos-renner naast de Engelse sprinter Ethan Hayter. Van Baarle won dit jaar Parijs-Roubaix en er zit dit jaar een heuse kasseienetappe in. Daarnaast is hij een goede tijdrijder en de Tour begint met een tijdrit. Reden, waarom ik ook de Zwitser Stefan Bissegger in het basisteam heb staan.
Wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna viel af, omdat ik anders klem zou komen te zitten met het aantrekken van goede reserves en ik geen derde Ineos-renner op wilde stellen.
De reserves zijn Quinn Simmons, Marc Hirschi, Andreas Kron, Matteo Jorgenson en Quinten Hermans, die allen hebben bewezen goed bergop te kunnen en momenteel in vorm te zijn.

Helaas is dit geen garantie en liggen er tal van gevaren op de loer. Parijs is nog ver.

Coronagevallen mogen tot vrijdag vervangen worden. Vandaar blijft Team 333m.nl onder voorbehoud.