woensdag 25 maart 2020

Pandemie in boeken

Het eerste boek, dat ik gelezen heb, waarin een pandemie wordt beschreven, is "Frank van Wezel's roemruchte jaren" van A.M. de Jong.
In deze humoristische roman wordt een 29-jarige onderwijzer in 1917 alsnog opgeroepen tijdens de mobilisatie tijdens de Eerste Wereldoorlog.  De uitbraak van de Spaanse griep in 1918 wordt af en toe gedetailleerd beschreven. Deze roman is een van mijn favoriete boeken. Wie "Frank van Wezel's roemruchte jaren" wil lezen nu alle bibliotheken dicht zijn, kan terecht op de online-bibliotheek door HIER TE KLIKKEN. Maar HIER KLIKKEN KAN OOK!
Een recente roman, waarin de Spaanse griep ook een grote rol speelt, is "Eline" van Michelle Visser.
In mijn middelbare schooltijd heb ik "Frank van Wezel's roemruchte jaren" gelezen. In die tijd was er in mijn geboortedorp Nieuw-Vennep rond 1970 een meisje van 18 overleden door griep. Dat hakt er dan flink in.
Een paar jaar later las ik "Decamerone" van Giovanni Boccaccio. Drie mannen en zeven vrouwen vluchtten  voor de pest naar een buitenplaats, waar ze tijdens de veertien dagen, waarin ze zich afgesloten hadden van de buitenwereld, elkaar verhalen vertelde.
Deze raamvertelling met scabreuze verhalen geldt stilistisch als een van de hoogtepunten van de Italiaanse literatuur. De "Decamerone" is via de online-bibliotheek door HIER TE KLIKKEN of anders door HIER TE KLIKKEN.
Boccaccio kreeg navolging van gravin Margaretha van Navarra, die de "Heptamerone" schreef. Daar het een vlucht voor overstromingen betrof, ga ik niet verder in op deze raamvertelling.

Een pandemie speelt wel een centrale rol in "De pest" van Albert Camus.
Dit boek is te lenen als e-book door HIER TE KLIKKEN. Zonder het coronavirus te bagatelliseren: de pestepidemie was veel gruwelijker. Een derde van de bevolking van Europa overleed hier aan!
Nu mag Covid-19 een kleine jongen zijn vergeleken met De Zwarte dood, zoals de pest ook wel genoemd wordt, de gevolgen kunnen vreselijk zijn blijkens de ervaringen van een patiënt en een Italiaanse ziekenhuisarts.
Nederland wijkt bij de uitbraak van Covid-19 af bij de omringende landen. Losser. Wie denkt dat dit iets nieuws is, kan het tegendeel lezen in "Per imperatief plakkaat" van A.H.M. Kerkhoff over de pestbestrijding in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Niets nieuws onder de zon dus.
Ook Nobelprijswinnaar  Gabriel Garcia Marquez schreef over een zeer besmettelijke ziekte in de roman "Liefde in tijden van cholera".
Er zijn ook nog een paar recente boeken uitgebracht over epidemieën en pandemieën. De eerste is een taai boek, waar aardig wat wiskunde in voorkomt. Toch wil ik "Besmettelijke ziekten" van Don Klinkenberg noemen, omdat je hierdoor snapt, hoe groepsimmuniteit werkt.
Het tweede boek is "Atlas van ziekten en epidemieën" van Sandra Hempel. waarin diverse epidemieën aan bod komen.
Ik wil afsluiten met een jeugdboek met de heldere titel "De pest, pokken en andere plagen" van John Farndon.
Zo ver is het coronavirus gelukkig nog niet. Wij kunnen met zijn allen voorkomen, dat het zo ver gaat komen, door ons aan de stelregel "Hou afstand!" te houden.

Naschrift:
Paolo Giordano schreef "In tijden van besmetting".
Giordano doneert de opbrengst van zijn essay aan universiteiten in het zwaar getroffen noorden van Italië ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek.

Geen opmerkingen: