Hoe
had hij zo stom kunnen zijn? Hij had het blazoen van het gilde der
waarzeggers kunnen redden en hen zodoende behoeden voor een algehele
afgang. Hoe kan het, dat niemand van hen de coronacrisis van 2020 aan
had zien komen, terwijl bladen als Paravisie en andere dag- en
weekbladen in december 2019 bladzijdenlang vol voorspellingen voor
het komende jaar stonden?
De
tekenen waren duidelijk. Telkens weer doken beelden van de film “PinkFloyd live at Pompeii” op in zijn dromen of als hij zich
concentreerde op het nakende nieuwe jaar. Ook het woord “corona”
flitste regelmatig door zijn hoofd, terwijl Corona-bier en
Corona-sigaren als beeld voor zijn geestesoog verschenen.
Hoewel
hij een naam hoog te houden had op het gebied van voorspellingen, was
hetgeen hij te zien kreeg in zijn ogen te bizar om er mee naar buiten
te komen. Hij had zich namelijk ook bekwaamd in de astrologie en voor hij iets naar buiten bracht, maakte hij een horoscoop om de voorspelling te kunnen controleren. Bij hem geen wollige voorspellingen in de trant van “Er overlijdt een bekende artiest” of “Het koningshuis komt negatief in het nieuws”, waarmee veel van zijn vakgenoten zichzelf verzekeren van een hoge score in de Nieuwjaarsvoorspellingen. Er gaat geen jaar voorbij, waarin er geen bekende artiest sterft en met de roddelbladen in de schappen val je je geen buil met dit soort voorspellingen aangaande het huis van Oranje. Altijd juist voorspeld dus.
Nee, er zit veel kaf onder het koren. Zeer veel. Daar deed deze astroloog niet aan mee.
Hij was zeer concreet. Hij maakte in 1974 faam, door aan de hand vanastrologie te voorspellen, dat Oranje het hele toernooi uit zou blinken, maar in de finale kopje onder zou gaan tegen gastland Duitsland. Op die dag stonden de sterren van aanvoerder Franz Beckenbauer beter dan die van aanvoerder Johan Cruijff.
En wat werd hij uitgelachen, toen hij in 1991 voorzag, dat Denemarken een jaar later Europees kampioen voetbal zou worden. Denemarken had zich niet eens geplaatst voor het eindtoernooi! Maar zie, Joegoslavië viel uit elkaar en Denemarken won met een veredeld campingelftal de Europese beker.
Onbevangen liet hij de toekomst op zich afkomen. Liefde kun je niet dwingen en een blik in de toekomst kun je niet afdwingen. Er komt wat er komt. Wat dat aangaat had hij het al stukken eenvoudiger dan Winston Smith in “1984” van George Orwell, die op het Ministerie van Waarheid de grootst mogelijke moeite had om het verleden goed te kunnen voorspellen.
Van het concert des levens krijgt niemand een program. Maar ja, je hebt ook mensen, die veel muzikaler zijn dan anderen!
Zijn talenten lagen op een heel ander vlak. Hij had een soort antenne voor wat er in de nabije toekomst ging spelen. Maar zoals een antenne nog wel eens wat ruis op wil pakken, zo waren zijn voorspellingen niet bepaald altijd correct. Vaak kon hij het achteraf wel beter duiden. Veel voorspellingen kwamen uit, maar regelmatig op een andere wijze dan hij had gedacht. Of op een ander tijdstip.
Als een oude rot in het vak maakte hij echter de blunder van zijn leven. Alsof hij in de finale van het wereldkampioenschap de beslissende treffer binnenschoot in eigen doel.
De telkens terugkerende beelden en muziek uit “Pink Floyd live at Pompeii” had hij afgedaan als jeugdsentiment, de beelden van toeristensteden zonder mensen op straat als te grotesk.
In landen met dictators aan de macht zou dat nog mogelijk zijn, maar in onze open Westerse samenleving? Ondenkbaar!
Sportwedstrijden en concerten zonder publiek? Idem dito.
De horeca gesloten? Hou toch op!
Het vliegverkeer vrijwel platgelegd? Kom nou!
Hij had de kans van zijn leven gemist. Nu pas besefte hij de betekenis van “A saucerful of secrets” uit een live concert zonder publiek. De gong had hem moeten wekken en hem nog kunnen redden.
Hij kreeg een glazen bol vol geheimen op een presenteerblaadje aangereikt. In zijn onachtzaamheid had het uit zijn handen laten vallen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten