zondag 28 april 2024

Gruttoloop

Vanmorgen nam ik een fruitig ontbijt. Met mijn sportkleding en mijn hardloopschoenen aan at ik een banaan, een kiwi, een sinaasappel en een mandarijn en liep richting de Rijn. 

Ik probeerde zo dicht mogelijk langs de Rijn naar Valkenburg te lopen. In het Morskwartier lukte dit heel aardig. Daar ligt een verborgen voetpad langs de rivier. In Oegstgeest was dit schier onmogelijk. In de wijk Nieuw Rhijngeest wemelt het van kasten van huizen en rijke mensen hebben de neiging om de rest van de samenleving buiten te sluiten. De verstening van de Rijnoever is hier aardig compleet.

Over de Joop van der Reijdenbrug liep ik naar Valkenburg, waar ik wel pal langs de Rijn kon trainen voor de Marathon van Leiden.

Op weg naar het Valkenburgse meer kwam ik een tweetal wandelaars tegen, die ik op de noordzijde ook al eerder was tegengekomen, toen een groep ganzen mij tegemoet vloog. 
"Zijn die ganzen bang voor jullie?" vroeg ik, terwijl ik in hun richting liep.

Ik maakte een kort praatje met de ganzenhoeders en bij de Kwantumhallen stak ik de Valkenburgse weg over om bij het strandje uit te komen, waar een paar windsurfers zich klaarmaakten om te profiteren van de harde wind.

Het was  bijna15 graden, maar door de wind voelde aan als een graad of 10. Onder een bewolkte hemel een prima looptemperatuur trouwens. 

Mijn 10 kilometer ging verder naar de nieuwe fietstunnel onder de A44, waar ik kieviten in het weiland bezig zag met voedsel uit de grond halen. Kieviten zitten hier ieder jaar wel.

Maar toen zag ik een grutto lopen. En een stukje verderop nog eentje. De verbetering van de biotoop van de weidevogels is nu al geslaagd!

Dat kan ik van de foto's van de grutto's niet zeggen. Je ziet ze op deze met mijn mobieltje gemaakte kiekjes heel vaag, maar als herinnering aan deze gruttoloop wilde ik ze toch op mijn blog plaatsen.

Geen opmerkingen: