woensdag 19 augustus 2020

Gaasterlân en Fryske Wâlden

 Na een droomrijke nacht ontwaakte ik om 6 uur. De vogels kwinkeleerden, dat het een lieve lust was. 

Ada werd om half 7 wakker. Daar we een lange dag vooer de boeghadden, stonden we op, braken de tent op en ontbeten op de banken, die van pallets gemaakt waren, bij de ingang van camping "De Waps". Een erg mooie camping trouwens.

Rond half 9 zaten we op de fiets door het mooie Gaasterlân. We reden van Oudemirdum naar Nijemirdum. Door het glooiende land met bossen en weidse uitzichten slingerden we met de harde wind in de rug naar het noordoosten. Het was bewolkt, maar droog.
Via Sondel en Wijchel reden we naar Sloten toe. Bij de gracht, waarover ik ook geschaatst heb bij de Elfstedentocht, kochten we bij de bakker op de hoek vier Oranjekoeken.

Vlak voor Wijchel was een heuse wegblokkade van boeren. De koeien moesten over het stille landweggetje oversteken van de stad naar de wei.
Via Tjerkgaast reden we naar Sint Nicolaasga en vandaar naar Scharsterbrug. Langs een kanaal reden we naar een natuurgebied bij Oosterheule. Daarbij kwamen we langs een vogelplas in een bos en daarna langs het Nannewiid, een van de eerste plaatsen in Nederland, waar op natuurijs geschaatst kan worden.

Met een slinger reden we Heerenveen binnen. In het centrum vonden we een plek op het terras van "Brownies & Downies" aan de gracht recht tegenover het oude gemeentehuis.
Op onze tafel lag een zwarte baseballpet met allerlei kleurige borduursels. Deze bleek van "De bezienswaardigheid van Heerenveen" te zijn, die voor ons aan deze tafel had gezeten. Dat klinkt als een zeer kleurrijk persoon.

We raakten in gesprek met een echtpaar uit Oranjewoud, dat ook veel fietste. Zij gaven ons wat tips voor het vervolg van de reis na de cappuccino, de warme chocolademelk en de brownies met cranberry.
Na wat inkopen te hebben gedaan op de markt reden we Heerenveen uit langs het Abe Lenstra Stadion.

Abe Lenstra was de grote vedette van Sportclub Heerenveen, dat deze week het eeuwfeest vierde. Ter gelegenheid van dit jubileum kwam dit prachtige boek over de clubhistorie uit.

Via de prachtige landgoederen van Oranjewoud, het begin van de Fryske Wâlden, kwamen we in Katlijk uit. Het weer hield geen gelijke tred met het landschap, want het begon te regenen. We trokken onze regenjassen aan en onder een afdakje van een huisartsenpraktijk in Nieuwehorne lunchten we.
Toen we richting Jubbega fietsten langs de vrij drukke weg trokken we onze regenbroeken ook maar aan. Het zag er naar uit, dat de miezerregen, waar je toch wel nat van zou worden, voorlopig niet op zou houden.

Via Jubbega kwamen we op prachtige stille wegen uit in Moskou en vandaar in Wijnjewoude. Over bospaden hobbelden we naar Bakkeveen, waar we op het terras van een café met veel jongeren de bekende warme dranken bestelden. Onder de brede parasols zaten we droog.

We fietsten door een prachtig natuurgebied langs "Allaardsoog", waar ik in 1986 een cursus "Stimulerend leidinggeven" heb gevolgd. De "Krasse knarren" in de Leidse IJshal hebben er nog last van!
In februari 1986 vroor het flink, dus ieder vrij moment schaatste ik op natuurijs op de grote vijver van het landgoed.

Door een heidegebied fietsten we naar Steenbergen, waarna we via Langelo in Norg terecht kwamen. Camping "De Norgerbergen" zat vol, maar we konden terecht op "Molenduin", een natuurcamping. Dat vonden wij veel beter. 

Na 103 kilometer voornamelijk door Fryslân fietsen, zetten we de tent op in de Drentse bossen. Het toiletgebouw stamde uit de jaren '70. Je moest nog echt doortrekken. Maar de douches waren prima. Voor € 15,20 hadden we geen miskoop.
We fietsten naar Norg om te kijken of we daar konden eten. We konden dat in de luwte op het terras van pizzeria "Monte Giove" aan de Brink.


Ada had dorado, ik zalm. Mijn vrouw nam als toetje 3 bolletjes zelfgemaakt ijs, ik aardbeiencheescake. Na 106 kilometer fietsen, waarvan de helft in de regen, hadden we een droge avond. Op de muntthee, de witte wijn, een Italiaans biertje en de Afflichem blond na natuurlijk.

Geen opmerkingen: